Kipar napreduje, ali nedovoljno

Međunarodni kreditori završili su petu procenu stanja kiparske privrede, uz saopštenje da je ta ostrvska zemlja ostvarila "relativno dobar napredak".

Svet

Izvor: B92

Petak, 25.07.2014.

15:15

Default images

Ipak, posle dobijanja međunarodne pomoći, Kipru i dalje predstoje veliki izazovi.

Predstavnici "trojke" kreditora - Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke - poručili su da je fiskalna pozicija Kipra u dobrom stanju i da je bankarski sektor te zemlje počeo da se stabilizuje, prenela je agencija Rojters.

Problem je, kako ocenjuju kreditori, u visokom obimu nenaplativih kredita, koji čine preko 50 odsto celokupnog kreditnog portfolija kiparskih banaka, i koji će pod hitno morati da bude rešen.

Kreditori i predstavnici kiparske vlade dogovorili su se o ključnim odredbama novog zakona o hipoteci, koji bi trebalo da zameni aktuelni i dugotrajni proces u okviru kog može proteći i do 20 godina da banka naplati ono što je pozajmila, ocenio je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Podeli: