Buenos Ajres je novi Detroit

Argentina nije uspela da postigne dogovor sa hedž fondovima koji traže da im se u punom iznosu isplate dugovi po osnovu argentinskih državnih obveznica.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 25.07.2014.

10:37

Default images

Foto: Flickr/Tiago Cata Time je, ta latinoamerička država načinila još jedan korak ka bankrotu.

Budući da rok za vraćanje duga poveriocima ističe za manje od nedelju dana, argentinski zvaničnici su pristali na sastanak sa posrednicima koje je imenovao američki sud kako bi pokušali da postignu dogovor, ali su odbili direktan sastanak sa predstavnicima hedž fondova, navodi francuska agencija.

"Nakon što smo obavili odvojene razgovore sa obe strane, predložio sam i zahtevao da te dve strane razgovaraju 'oči u oči'. Predstavnici poverilaca su želeli direktne razgovore, ali su argentinski predstavnici odbili da učestvuju u njima", izjavio je posrednik, njujorški advokat Den Polak, i dodao da će razgovori biti nastavljeni danas.

Jedan od najvećih fondova koji se zalaže za punu isplatu dugova, NML kepital, poručio je da je Argentina time očigledno "stavila do znanja da će izabrati bankrot".

Zbog približavanja 30. jula, kada Argentini ističe rok za plaćanje neizmirenih obaveza, ta zemlja je sve bliža bankrotu sličnom onom iz 2001. godine, koji je gurnuo državu u ekonomsku krizu od koje se i dan danas oporavlja.

Podsetimo, Detroit, grad koji je nekada bio simbol industrijskog progresa zatražio je prošle godine od federalnih vlasti bankrotsku zaštitu od kreditora i dozvolu da rasproda svoju aktivu kako bi isplatio dugove koji su iznosili najmanje 15 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: