Šta Grčka ima od priznanja MMF-a?

Međunarodni monetarni fond priznao je još jednu grešku iz serije neadekvatnih mera nametnutih Grčkoj u procesu izvlačenja iz krize.

Svet

Izvor: Politika

Petak, 25.07.2014.

08:38

Default images

U poslednjem izveštaju MMF priznaje da su drastične mere štednje i smanjenje primanja bili kontraproduktivni i rezultirali „tragičnim socijalnim implikacijama”.

U izveštaju pod nazivom „Adaptacija u Evrozoni zemalja sa deficitom”, na koji se poziva internet izdanje „News.gr”, kaže se da oštre fiskalne mere, kresanje budžeta i smanjenje plata i penzija i do 50 posto na koje su međunarodni poverioci primorali grčku vladu nisu dali očekivane rezultate i da su doveli do pada produktivnosti, piše Politika. Eksperti MMF-a, tako, priznaju još jednu u seriji grešaka učinjenih prema Atini pravdajući se činjenicom da su njihova očekivanja kada je reč o privrednom rastu bila previše optimistička, da model primenjivan prema drugim zemljama i kada je reč o smanjenju broja zaposlenih u „grčkom slučaju” nije dao očekivane rezultate nego je otvorio niz novih problema.

Međutim, od ovih priznanja Samarasovoj vladi neće biti lakše jer poverioci ne menjaju postavljene uslove za dobijanje zaostale tranše kredita od milijardu evra. Kako pišu ovdašnji mediji, vlada „trči letnji maraton” u pokušaju da do septembra i povratka inspektora „trojke“ međunarodnih poverilaca ispuni sve zadatke.

Jedan od njih je otpuštanje 6.500 državnih službenika, na čemu insistira ministar za administrativne reforme, ali s tim nisu saglsni svi ministri u vladi, a još manje opozicija. Međutim, uz podršku premijera Antonisa Samarasa, ministar Micotakis je i pored novih demonstracija na ulicama Atine nameran da posao dovede do kraja.

„Vlada nema vremena da odustaje i preduzima korake koji bi nas vraćali nazad. Poverioci nam to neće tolerisati i usvojene odluke se moraju sprovesti“, izjavio je Micotakis TV Skaj.

„Trojka” se radi provere stanja vraća u Atinu 15. septembra i očekuje da do tada vlada sprovede dalje smanjenje penzija, poreske izmene, dalju liberalizaciju profesija, privatizaciju elektrodistribucije... Upravo ovo pitanje izaziva tenziju, ali i nesuglasice u koalicionoj vladi. Opozicija vrši pritisak i preti da će zaposlene u elektrodistribuciji, koju vlada namerava da privatizuje prodajom 30 odsto akcija, mobilisati na štrajk koji će u jeku turističke sezone paralisati zemlju. Opoziciona Siriza poziva na referendum o ovom problemu koji će doneti novi talas otpuštanja.

Premijer Samaras smatra da je Grčka stala na noge i da joj neće biti potrebni dodatni krediti, dok većina ekonomista ima drugačije mišljenje i uverena je da bez njih neće moći da prebrodi ovu godinu.

U međuvremenu, iz Ministarstva odbrane stižu informacije da su u pripremi ugovori za kupovinu modernog naoružanja u vrednosti od milijardu evra. U planu je modernizacija 36 raketnih sistema M-270 i transport američkih oklopnih vozila „Oshkosh NEMTT” koje Grčka dobija na poklon. Znatna sredstva biće odvojena za modernizaciju četiri fregate, patrolne avione R-38V „orion”, dopunsku opremu za tenkove „leopard”, modernizaciju helikoptera S-70V...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: