EU i Ukrajina prave grupu za gas

EU i Ukrajina su se dogovorile da 30. jula formiraju bilateralnu konsultacionu grupu za gas, kaže ministar energetike i rudarstva Ukrajine Jurij Prodan.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.07.2014.

20:49

Default images

Grupu će činiti dva predstavnika Evropske komisije i dva predstavnika Ukrajine, precizirao je Prodan, nakon razgovora s evropskim komesarom za energetiku Ginterom Etingerom, prenosi Itar tas.

Konsultacije će se obavljati tri puta nedeljno, počev od naredne srede (30. jula), dodao je on i objasnio da će ukrajinski predstavnici raditi sa evropskom stranom na zajedničkom praćenju tokova gasa u sistemu za transport gasa Ukrajini.

Prodan je takođe potvrdio spremnost Ukrajine da prihvati posmatrače EU na stanicama za merenje gasa.

"Želimo da budemo maksimalno transparentni da se potvrdi da ne uzimamo gas iz tranzita", zaključio je Prodan

On je danas po dolasku u Brisel rekao novinarima da bi za garantovano punjenje podzemnih skladišta gasa, Ukrajina trebalo u potpunosti da se poveže sa energetskim tržištem EU i pređe na virtuelno reverzibilno (obrnutim smerom) snabdevanje gasom iz EU.

Ideja virtuelnog reversa podrazumeva da Ukrajina kupuje određenu količinu gasa od evropskih trgovaca, a zatim odgovarajući obim preuzme iz ruskog tranzitnog gasa koji ide u zemlje EU.

"Da bi akumulirali neophodnu količinu gasa, moramo da radimo po evropskim pravilima. Za to je potrebno zaključiti odgovarajuće sporazume o pridruživanju evropskom energetskom tržištu u skladu sa zakonodavstvom EU i tada ćemo, naravno, moći na tom tržištu da primenimo virtuelne reverzibilne isporuke. Tada ćemo sve potrebne količine moći da dobijamo iz Evrope, uprkos fizičkim ograničenjima cevovoda koje nas sada blokiraju", ukazao je Prodan.

On je objasnio da sada fizičke mogućnosti za revirzibilne isporuke nisu u potpunosti iskorišćene. Njihove mogućnosti su 20 miliona kubnih metara dnevno, a transportuje se sedam miliona.

"Poreklo tog gasa nas ne interesuje, ako ga nude evropski trgovci, mi ga kupujemo. To može da bude ruski ili norveški gas. Sada, u letnjem periodu postoji višak, između ostalog i ruskog gasa. Trgovci na evropskom tržištu raspolažu dovoljnom količinom koju mogu da ponude, ali se ograničenje javlja prilikom reverzibilne isporuke", naglasio je on.

Fizičke reverzibilne isporuke zahtevaju relano pumpanje gasa iz Evrope u Ukrajinu sekundarnim cevovodima.

Gasprom praksu virtuelnih reverzibilnih isporuka smatra nelegalnom, a takođe isključuje mogućnost korišćenja magistralnih gasovoda za fizičku reverzibilnu isporuku, navodi Itar tas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: