Silicijumska dolina kao država?

Milijarder Tim Drejper ima čudan san, da dodatno podeli SAD, odnosno da od Kalifornije napravi novih šest saveznih država. U centru bi bila Silicijumska dolina.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2014.

19:08

Default images

Drejper je za svoju inicijativu uspeo da prikupi zavidnih 1,3 miliona potpisa (7% glasačkog tela) što je dovoljno da se predlog nađe na glasanju 2016. godine.

Iako je malo verovatno da će "Šest Kalifornija" pomoću glasova postati stvarnost, Drejperova bizarna ideja je postala fenomen o kome mnogo govori u Kaliforniji i u svetskim medijima.

Reakcije su očekivane - od podsmeha, preko oštrog protivljenja, do možda i bizarnog podržavanja. U svakom slučaju Drejper nastavlja da vodi kampanju objašnjavajući da bi svaka od šest novih država lakše mogla da se bori sa svojim problemima.

Los Anđeles sa okolinom bi mogao sam da donosi novu poresku politiku i podsticajne mere kako bi zadržao filmsku industriju u gradu, San Dijego bi mogao da se posveti imigracionoj krizi, dok bi manje naseljene i slabije razvijene nove države bez tereta "velikih" mogle da donose povoljne odluke za svoj razvoj.

Naravno, u srcu svega je Silicijumska dolina, koja bi konačno mogla relativno nezavisno da upravlja sobom, tokovima novca i poreskom politikom na način na koji milijarderi kojima je ona baza, mlade IT snage i pokretači svetske ekonomije iz visokotehnološkog sektora misle da je jedini ispravan.

Ostavljajući po strani činjenicu da je Drejper bio i republikanac, i demokrata, ali i "nezavisni", za celu priču je važno da je on uspešan poslovni čovek, investitor i neko sa milijardama na računu.

"Ovo nije partijska stvar", insistira Drejper.

Ipak, deluje da je pre svega u pitanju "bogataška stvar".

"Njegovu kuću", Silicijumsku dolinu, činilo bi osam okruga ukupne populacije oko 5 miliona. Ta nova država bi postala ubedljivo najbogatija u SAD, sa najvećim prosečnim prihodima po glavi stanovnika, dok bi "nova" Centralna Kalifornija bila najsiromašnija u SAD.

Ovako, Kalifornija je osma najjača ekonomija na celom svetu, sa 7,8% nezaposlenosti i 18,5 miliona radno sposobnog stanovništva. Prosečan prihod je 47,4 hiljade dolara godišnje, a ukupan privrednog proizvoda savezne države je 2,05 biliona dolara.

Silicijumska dolina čini dobar deo tog privrednog proizvoda, a prosečna plata je trenutno oko 63 hiljade dolara. Što se IT sektora tiče, tu su stvari još bolje i prosek je oko 140 hiljada dolara na godišnjem nivou.

Inače, ovo nije prvi put da neko želi da cepa Kaliforniju, a poslednji relativno ozbiljan pokušaj zabeležen je 1859. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: