Nemci na mukama, poslovi propadaju

Četvrtina nemačkih kompanija koje se bave izvozom trpe posledice zbog sankcija koje su Evropska unija i SAD uvele Rusiji, javlja nemački radio Dojče vele.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.07.2014.

15:41

Default images

Takvo mišljenje izneo je i šef spoljnoekonomskog odeljenja Saveznog udruženja inudstrijskih i trgovačkih komora Nemačke (Der Deutsche Industrie und Handelskammertag, DIHK) Folker Trajer u intervjuju listu Rejniše post (Rheinsche).

Prema rečima Trajera, osnovni problem je u tome što mnogi izvoznici razvijaju saradnju i sa Rusijom i sa SAD. Nemačke kompanije koje rade na ruskom i američkom tržištu sada moraju da proveravaju svoje poslovanje zbog različitih sankcija EU i SAD i da stalno obraćaju pažnju na to.

DIHK procenjuje da je izvoz iz Nemačke u Rusiju ove godine smanjen za četiri milijarde evra zbog ukrajinske krize, a u Ukrajinu za jednu milijardu evra, objavio je Vol strit džornal. U celini, ukupan obim nemačkog izvoza će se smanjiti za pola procentnog poena, dok se ranije očekivalo da poraste četiri odsto.

Nove investicije u Rusiju su zamrznute, projekti koji su bili spremni za realizaciju su odloženi, rekao je Trajer.

Zabrinutost zbog posledica sankcija prema Rusiji i opšteg uticaja ukrajinske krize doveli su do pogoršanja poverenja privrednika i investitora u nemačku ekonomiju. Indeks poverenja koji obračunava institut ZEW, pada već sedam meseci za redom.

U julu je njegova vrednost pala na 61,8 poena, sa junskih 67,7, dok su stručnjaci očekivali znatno manje izražen pad, na 67,4 poena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: