Evo kako će kontrolisati bitkoin

Regularno telo u saveznoj državi Njujork je predložilo propise za kompanije koje se bave prenosom i čuvanjem virtuelnog novca, kao i njegovom konverzijom.

Svet

Izvor: B92

Petak, 18.07.2014.

13:26

Default images

Predlogom Odeljenja za finansijske usluge bio bi osnovan Bitlajsens koji bi nadzirao trgovinu virtuelnim valutama poput bitkoina.

Trgovacima i potrošačima koji koriste valute poput bitkoina za kupovinu i prodaju dobara i usluga neće biti potrebna dozvola tog tela, ali će biti potrebna onima koji se bave prodajom i kupovinom virtuelne valute.

Predlog koji je usledio posle jednogodišnje studije, ima za cilj da zaštiti potrošače i spreči pranje novca.

Bitkoin i druge virtuelne valute počele su da privlače i zvanične investitore i biznismene. Ranije ove godine overstock.com je postao prvi veliki prodavac koji je počeo da prihvata digitalni novac.

Obični korisnici kupuju virtuelne valute preko internet menjačnica, koje onda čuvaju u takozvanim "novčanik" programima na svojim kompjuterima. Preko tog programa se direktno može izvršiti uplata prodavcu koji prihvata digitalnu valutu cime se izbegava provizija kod banaka ili davanje informacija o kreditnoj kartici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: