Mundijal ulio 25 milijardi $ u kasu

Brazil je u proteklih 30 dana ugostio oko milion turista iz celog sveta, ali centralna banka prognozira privredni rast od svega jedan odsto.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 16.07.2014.

20:22

Default images

Šampionat je direktno ili posredno državnom budžetu obezbedio 25 milijardi dolara.

Londonski dnevnik "Fajnenšel tajms“ konstatuje da nisu svi došli da bodre reprezentacije svoje zemlje.

Državna agencija Apeks pomogla je brazilskim privrednicima da se sretnu sa više od 2.300 biznismena iz 103 zemlje sveta, a kao rezultat toga, prema proceni agencije, zaključeni su sporazumi vredni šest milijardi dolara.

To je gotovo dva puta više od troškova koje je vlada imala za izgradnju stadiona i objekata infrastrukture, koji se procenjuju na 3,6 milijardi dolara. Za neke od tih stadiona je malo verovatno da mogu da povrate novac uložen u njihovu izgradnju, kao što su stadioni u Manausu i glavnom gradu Braziliji, u kojima nema nijednog tima iz prve lige.

"Naša zemlja se može smatrati pobednikom u organizaciji prvenstva sveta. Sigurna sam da je ovo bio jedan od najboljih šampionata planete do sada. Imali smo Mundijal nad Mundijalima. Izgubili smo trofej, ali je Brazil osvojio pehar organizacijom takmičenja, kojoj se divi čitav svet", rekla je Dilma Rusef, predsednica Brazila.

U zemlji je za četiri godine njene vladavine otvoreno 4,8 miliona novih radnih mesta, od kojih je 15 odsto bilo u vezi sa pripremama za Mundijal. Ipak, primećeno je usporavanje poslovne aktivnosti. Tako je proizvodnja automobila smanjena za 33 odsto na godišnjem nivou, a mnoga preduzeća su"„mirovala“ tokom dana kada je igrala reprezentacija Brazila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: