Merkel u Kini, pljušte poslovi

Nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je danas u Pekingu ukidanje prepreka za nastup nemačkih firmi na kineskom tržištu, prenose nemački mediji.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 07.07.2014.

10:12

Default images

Merkelova je u zvaničnoj poseti Kini, a na zajedničkoj konferenciji sa šefom kineske vlade Li Kećijangom, je navela da je tokom ove, sedme po redu kancelarske posete, sklopljeno poslova u milijardama evra.

"Naša privreda želi da još u širem obimu dobije pristup kineskom tržištu", rekla je Merkelova u Pekingu i dodala da se tu radi o tržišnoj ravnopravnosti i transparentnosti. Merkelova je i ovaj put u Kinu otputovala praćena moćnim privrednicima, među kojima su direktor nemačke pošte Frank Apel, direktor "Simensa" Joe Kaeser, direktor "Folksvagena" Martin Vinterkorn, direktor "Erbasa" Tomas Enders i direktor "Dojče banke" Jirgen Ficen.

Predstavnici autokoncerna "Folksvagen" dogovorili su tokom posete gradnju još dva dodatna proizvodna pogona u Kini, vrednih dve milijarde, a u prisustvu Merkelove i Lija, potpisani su i ugovori "Airbus" koncerna o isporuci Kini 100 helikoptera u vrednosti od 300 miliona evra i drugi ugovori.

Predstavnici nemačkog sajma su dogovorili u Kini da ta zemlja 2015. godine bude zemlja-gost na međunarodnom sajmu Cebit u Hanoveru, a vazduhoplovna kompanija "Lufthanza" još jedan zajednički ugovor sa svojim partnerom "AIR Kinom"...

Nemačke firme u Kini nadaju se poslovima u milijardama i zalažu se za više privredne slobode, manje birokratije i bolju zaštitu privatne svojine, prenose nemački mediji.

Merkelova je, povodom "sajber-napada" iz Kine na nemačke firme istakla da nemačka vlada odbija privrednu špijunažu, nezavisno iz koje države potiče i naglasila da će Nemačka štititi sebe i svoju privredu.

Kineski prmeijer Li je izjavio, prenose nemački mediji, da Kina intenzivno radi na tome da se kroz reforme i otvaranje zemlje daju novi privredni impulsi i istakao da se kineska privreda, koja je u prvom kvartalu zabeležila rast od 7,4 procenta, razvija stabilno.

Tokom dana Merkelova će se sastati i sa kineskim predsednikom Sji Đinpingom.

Osim privredne saradnje, posebno u pitanjima zaštite okoline i energetike i ukrajinskoj krzi, osetljive teme tokom ove posete Kini, mogle bi biti, prenose nemački mediji, i teritorijalne nesuglasice u Istočnom kineskom moru i demonstracije za više demokratije u Hongkongu.

Mediji ocenjuju da je, uprkos razlikama u shvatanju demokratije i ljudskih prava, došlo do intenziviranja nemačko-kineskih odnosa u proteklim godinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: