Rusi, ne može meso samo iz Srbije

Evropska unija podnela je Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) zvaničnu žalbu protiv embarga Rusije na uvoz svinjetine iz članica EU, prenosi Frans pres.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 28.06.2014.

10:48

Default images

Rusija je u januaru zabranila uvoz živih svinja i svinjskog mesa iz EU, nakon što su otkrivena dva slučaja afričke kuge među divljim svinjama u Poljskoj i Litvaniji

Pomenuta bolest, kako navodi Frans pres, može biti smrtonosna po domaće svinje i pogubna po čitav stočni sektor zemalja.

Iako 160 članica STO imaju pravo da ograniče trgovinu iz zdravstvenih razloga, Brisel tvrdi da je uvedena zabrana potpuno besmislena, a kritičari takve odluke Moskve smatraju da je ta mera politička i da je usmerena protiv bivših komunističkih članica EU, poput Poljske i Litvanije. Te dve zemlje su među ključnim igračima u sektoru evropske prozivodnje svinjskog mesa, kojim, ipak, dominiraju Danska, Nemačka i Holandija, i za koje je Rusija dugo bila ogromno tržište vredno 1,4 milijarde evra.

EU je, takođe, optužila Rusiju za trgovinsku diskriminaciju, navodeći da uvoz iz ruskog suseda Belorusije nije zabranjen, iako je ta bivša sovjetska republika takođe imala slučajeve afričke svinjske kuge.

Podsetimo, otakako je Rusija zabranila uvoz mesa iz EU, našim proizvođačima je pružena šansa za veći plasman svinjetine na rusko tržište.

Srbija je, prema rečima Sanje Čelebićanin, načelnice veterinarske inspekcije, jedina evropska država koja izvozi meso na tržište carinskog saveza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: