Potpisano: Beču ruski gas 2017.

Rusija i Austrija upravo su potpisali ugovor o izgradnju austrijskog dela gasovoda Južni tok, prenosi Raša tudej.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 24.06.2014.

13:21

Default images

Sporazum su potpisali generalni direktor austrijskog naftnog koncerna OMV Gerhard Rois i šef Gazproma Aleksej Miler.

Taj dokument reguliše niz pitanja u vezi sa radom zajedničke kompanije, određuje njenu organizaciju, strukturu upravljanja, prava i obaveze učesnika, a takođe i principe finansiranja i raspodele dobiti među akcionarima.

Na sastanku u Beču dogovoreno je da će novoosnovana kompanija biti 50 odsto u vlasništvu Gasproma, najvećeg ruskog proizvođača gasa i 50 odsto u vlasništvu austrijske OMV Grupe , najveće kompanije za naftu i gas u zemlji .

Početak gradnje austrijskog kraka Južnog toka očekuje se 2015. godine, a prve isporuke, prema očekivanjima biće već 2017. a pun kapacitet trebalo bi da bude postignut u januaru 2018 .

Portparol OMV Robert Lehner se nada da bi prve isporuke gasa kroz gasovod Južni tok mogle da stignu već u 2016. godini.

Ideja o izgradnji kraka Južnog toka na teritoriji Austrije razmatrana je u početnoj fazi razrade projekta, ali je bila odložena delimično zbog zahteva Evropske komisije prema projektu. Kasnije se Gasprom vratio na tu ideju. U aprilu su Miler i Rojs potpisali memorandum o realizaciji projekta u Austriji.

Dokument predviđa izgradnju austrijskog kraka gasovoda Južni tok, propusne moći do 32 milijardi kubnih metara godišnje sa krajnjom tačku u Baumgartenu. Gasovod će od Crnomorske obale Bugarske proći preko teritorije Srbije i Mađarske u Austriju.

Potpisivanje ovog sporazuma obavjeno je uoči posete predsednika Rusije Vladimira Putina, koji će danas posle podne doputovati u radnu posetu Beču. Putin se danas sastaje s državnim vrhom Austrije, što je naišlo na kritiku iz redova EU. Danas se već čilo da će tokom posete Putina biti potpisan dogovor o Južnom toku.

EU ne vlada veliko oduševljenje zbog posete Putina Austriji, prvoj zemlji članici Unije od izbijanja krize u Ukrajini. Tako je šef švedske diplomatije Karl Bilt poručio da njegova zemlja ne bi pozvala Putina zbog aktuelne krize u Ukrajini. On je kazao da Putin pokušava da unese podelu u EU, i da to Rusi uvek čine kada su u teškoj situaciji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: