EU zabranila uvoz robe sa Krima

Savet Evropske unije odlučio je da zabrani uvoz robe sa Krima u EU, rekao je ruskim novinarima šef diplomatije Litvanije, Linas Linkjavičjus.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.06.2014.

17:52

Default images

Kako je navedeno u saopštenju Saveta EU o Ukrajini, Unija je zabranila uvoz krimske robe od 25. juna. Savet EU je takođe zabranio evropskim kompanijama da pružaju usluge osiguranja prevoza tereta sa Krima.

"Zauzeli smo principijelan stav da ne bude uvoza proizvoda sa teritorije Krima u EU", rekao je Linkjavičjus, odgovarajući na pitanje o strategiji nepriznavanja ulaska Krima u sastav Rusije, koje je razmatrano na današnjem sastanku ministara inostranih poslova EU.

"Za tom merom slede odluke i u drugim oblastima, kao što su političke, diplomatske, finansijske i trgovinske", rekao je litvanski ministar.

Kako je ranije javio Itar tas, savet EU je imao u planu da 23. juna "razmotri strategiju nepriznavanja priključenja Krima Rusiji". Evropska komisija procenjuje pravne posledice odvajanja Krima od Ukrajine i predlaže ekonomska, trgovinska i finansijska ograničenja koja trenutno stupaju na snagu.

Odluka o uvođenju ekonomskih sankcija EU Rusiji može da bude doneta samo na samitu Unije na nivou šefova država i vlada. Sledeći samit će biti održan 26. i 27. juna.

Kao kompenzaciju Ukrajini, EK predlaže režim najpovlašćenije nacije u spoljnoj trgovini sa Evropskom unijom, stvaranje zone slobodne trgovine (pozitivni efekti ukidanja trgovinskih barijera između Ukrajine i EU se procenju na 500 miliona evra godišnje) i povezivanje sa ENPI mehanizmom (Program za evropsko susedstvo i partnerstvo sa sedmogodišnjim budžetom od 12 milijardi evra).

Iznos finansijske pomoći Ukrajini od EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u 2014. godini dostići će 1,61 milijardu evra, podseća Itar tas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: