OMV: Specijalni status za Južni tok

Projekat gasovoda Južni tok mogao bi da bude izuzet od zahteva Evropske unije za transport gasovodima, kaže diretor OMV-a Gerhard Rojs.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.06.2014.

15:13

Default images

On je u intervjuju poslovnom dnevniku Virtšafts blat, uoči sutrašnje posete ruskog predsednika Vladimira Putina Austriji, istakao da se podrazumeva da sve mora da bude u skladu sa evropskim pravom, ali da u nekim oblastima mogu da se naprave izuzeci.

Šef OMV-a smatra da bi EU zajedno sa Gaspromom trebalo da razmotri mogućnosti davanja takvog specijalnog režima, preneo je Itar tas.

Rojs je takođe naglasio da pregovore o projektu Juzni tok treba ubrzati, a ne zamrzavati.

Verovatno je nerealno da bi Evropa mogla u potpunosti da se oslobodi zavisnosti od isporuka energije iz Rusije, rekao je Rojs.

On je podsetio da trećinu austrijske potrošnje gasa pokriva uvoz iz Rusije, i dodao da Evropa na rusko tržište izvozi automobile i mašine.

"Iz te ekonomske integracije ne bi trebalo da se pravi politički fudbal, jer se naša privreda i prosperitet zasnivaju na tome", rekao je Rojs.

Ako dobijamo veliki obim gasa iz određenog regiona, dodao je, onda moramo investitorima dati mogućnost da izgrade trasu za transport gasa.

Tema izgradnje gasovoda Južni tok biće razmatrana tokom posete Putina. Planirano je da u austrijskoj prestonici bude potpisan sporazum akcionara zajedničke kompanije Saut strim Austrija.

Kako je ranije rekao pomoćnik ruskog predsednika, Jurij Ušakov, dokument reguliše niz pitanja u vezi sa radom zajedničke kompanije, određuje njenu organizaciju, strukturu upravljanja, prava i obaveze učesnika, a takođe i principe finansiranja i raspodele dobiti među akcionarima.

Prema njegovim rečima, novi sporazum će biti potpisan kao memorandum o razvoju projekta izgradnje gasovoda Južni tok na teritoriji Austrije. Memorandum predviđa izgradnju austrijskog kraka gasovoda propusne moći do 32 milijardi kubnih metara godišnje, sa krajnjom tačku u Baumgartenu. Puštanje austrijskog kraka gasovoda u rad punim kapacitetom planiran je za januar 2018. godine.

Akcionari kompanije Saut strim Austrija su ruski Gasprom i austrijski OMV na paritetnoj osnovi.

Austrija je ove godie odlučila da se ponovo priključi projektu Južni tok. Prvobitno je OMV 2010. potpisao sa Gaspromom osnovni sporazum o saradnji. Kasnije se, međutim, austrijska firma priključila aternativnom projektu Nabuko, koji je trebalo da isporučuje gas iz Zajednice Nezavisnih Država Austriji i Nemačkoj. Nakon zamrzavanja tog projekta, Gasprom je ponovo pozvao Austriju da se priključi Južnom toku, iako krajnja tačka tog gasovoda ostaje Italija.

Kompanija OMV je više od 40 godina glavni partner Gasproma u Austriji. Prošle godine je ruska firma austrijskoj isporučila 5,23 milijarde kubnih metara gasa, podsetio je Itar tas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: