Obećali: Evropa će imati gas

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak i šef Gasproma Aleksej Miler potvrdili su da je Gasprom obustavio isporuke gasa Ukrajini.

Svet

Izvor: Beta

Ponedeljak, 16.06.2014.

13:32

Default images

Međutim, oni su obećali da će evropski potrošači dobijati gas u količinama koje su im potrebne.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Novak je rekao da je gas obustavljen zbog neisplaćenog duga ukrajinskog Neftogasa od 4,5 milijardi dolara i nenalaženja kompromisa o ceni koju Kijev treba da plati za ruski gas.

Miler je kazao da je stvoren operativni štab koji će pratiti isporuke gasa Evropi.

U slučaju da bude primećeno da Ukrajina uzima deo gasa namenjen Evropi, Gasprom će isporučiti dodatne količine gasa evropskim potrošačima kroz gasovode Severeni tok, Jamal-Evropa, kao i dodatnim punjenjem podzemnih skladišta, rekao je šef Gasproma.

Miler je rekao i da se nastavlja izgradnja gasovoda Južni tok, da se ona realizuje u rokovima i da se očekuje da će u decembru 2015. godine "stići u Bugarsku".

EK predložila rešenje gasnog konflikta

Foto: Beta/AP
Evropska komisija je predložila plan rešenja gasnog konflikta između Rusije i Ukrajine sa otplatom duga do kraja godine, rekao je danas na konferenciji za novinare evropski komesar za energetiku, Ginter Etinger.

"Predložili smo da Ukrajina tokom dva dana prebaci milijardu dolara na račun Gasproma, a da se preostali dug podeli na šest rata i plati do kraja godine, uz istovremeno plaćanje novih računa", rekao je on.

To bi za Ukrajinu bilo teško izvodljivo, ali prihvatljivo, dodao je evropski komesar, a preneo Itar tas.

Pri tome, isporuke ruskog gasa ne bi trebalo da se prekidaju a Ukrajina bi trebalo odmah da ih plati u skladu sa postojećim ugovorom. Istovremeno, kako je rekao Etinger, predlog EK uključuje sezonsku cenu za gas od 300 dolara ili nekoliko dolara više za hiljadu kubnih metara u letnjem, a 385 dolara u zimskom periodu. Prema njegovim rečima, Ukrajina se tokom noćašnjih pregovora složila za takvom formulom cena, ali ruski partneri nisu.

Pregovori u Kijevu koje su vodili Etinger, direktor Gasproma Aleksej Miler i premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk završeni su noćas oko 2,30 po moskovskom vremenu, bez dogovora, podsećaju mediji.

Prema mišljenju Etingera, problemi sa snabdevanjem Evropske unije gasom mogu nastati ako Ukrajina do zime ne napuni svoja podzemna skladišta gasa.

Ukrajina je obavestila EK da se trenutno u podzemnim skladištima nalazi 12 milijardi kubnih metara gasa, a za zimsku sezonu je potrebno da bude najmanje 18,5 milijardi kubika. Etinger je takođe ukazao da brzi prijem Ukrajine u Evropsku uniju neće rešiti njene ekonomske probleme.

Pitanje prijema Ukrajine u EU se, kao i ranije, nalazi na pregovaračkom stolu a razmatra se i uklanjanje carinskih barijera, ali brzo dobijanje članstva u EU neće rešiti problem Ukrajine, dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

6 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: