Ugovor s Kinom menja cene za Evropu

Gasprom očekuje da će zaključenje ugovora o izvozu gasa u Kinu od 400 milijardi dolara, uticati na cene gasa u Evropi, kaže direktor Gasproma Aleksej Miler.

Svet

Izvor: B92

Petak, 23.05.2014.

10:37

Default images

On je, na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu, ukazao da je potpisivanjem tog ugovora stvorena konkurencija između Evrope i zemalja Azijsko-pacifičkog regiona oko ruskog gasa.

Gasprom i CNPC su 21. maja potpisali ugovor na 30 godina o isporuci 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje istočnom maršrutom, podsetio je Itar tas. Miler je kazao da je ovo najveći sporazum koji je Gasprom ikad sklopio sa nekom kompanijom. Pri tome, cena gasa u okviru ugovora se ne otkriva.

"To je poslovna tajna", rekao je on i dodao da su obe strane razmotrile uvođenje poreskih olakšica za ruski gas za Kinu.

Miler takođe smatra da će se tendencija rasta isporuka ruskog gasa u Evropu nastaviti.

On je podsetio da je obim izvoza Gasproma u Evropu u 2013. i prvom tromesečju 2014. dostigao rekordne vrednosti.

"Mogućnosti Rusije su takve da Evropskoj uniji možemo da isporučimo onoliko gasa koliko je tržištu potrebno", rekao je Miler.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: