Miler: Ukrajina je za sve kriva

Najveća svetska kompanija u sektoru vađenja i prodaje prirodnog plina Gasprom, uverila je evropske potrošače da će nastaviti da ih snabdeva gasom.

Svet

Izvor: B92

Subota, 17.05.2014.

13:23

Default images

Ovo uverenje stiže nakon što je Rusija ranije zapretila da će u junu obustaviti isporuke tranzitnoj zemlji Ukrajini, i to zbog neplaćanja.

Ako bude nestašica, svu krivicu treba prebaciti na Ukrajinu, rekao je izvršni direktor Gasproma Aleksej Miler na ruskoj televiziji.

U ranijem sporu sa Ukrajinom, Moskva je okrivila Ukrajinu za krađu gasa i poteškoće u izvozu gasa, prenela je ruska agencija Itar-Tas s.

Rusija je ranije upozorila da u junu neće snabdevati Ukrajinu gasom ukoliko Kijev ne plati 1,66 milijardi dolara do 2. juna, čime je izazvana zabrinutost da će biti poremećaja u snabdevanju Evrope gasom preko Ukrajine.

"Gasprom će snabdeti Ukrajinu s onoliko gasa koliko ona plati, a granicu Rusije i Ukrajine poslaćemo onoliko gasa koliko Evropa treba da dobije i Ukrajina treba da ga prenese", rekao je Miler televiziji Rusija 24 i dodao da će Gasprom sa svoje strane sve učiniti da evropski potrošači nemaju probleme.

Ruska agencija Prajm podseća da je Gazprom od 1. aprila ukinuo popust i povećao cenu gasa na 385,5 dolara jer Kijev, uprkos dogovorima, nije plaćao dug i tekuće isporuke.

Pošto je 3. aprila ukinut i popust po Sporazumu iz Harkova od 2010, dat u zamenu za produženje perioda boravka ruske Crnomorske flote na Krimu, cena kubnog metra gasa povećana je do 485,5 dolara.

Miler je ranije rekao da je cena gasa formirana za Ukrajinu uz uzimanje u obzir automatskog ukidanja popusta od aprila jer Kijev nije ispunio uslove ugovora. Prema njegovim rečima, bilo je jasno propisano da u slučaju da Ukrajina ne ispunjava obaveze, popusta na cenu gasa u drugom kvartalu neće biti.

Ruski predsednik Vladimir Putin u četvrtak je uputio pismo šefovima 18 država istočne i zapadne Evrope u vezi sa ukrajinskim dugom za gas, gde je, između ostalog, napisao da je za poslednjih četiri godine Rusija sniženom cenom gasa dotirala Ukrajinu sa 35,4 milijarde dolara.

Putin je, takođe, predložio da se održe hitne ministarske konsultacije za usaglašavanje aktivnosti radi stabilizovanja ukrajinske privrede i osiguranje isporuka i tranzita gasa u strogoj saglasnosti sa ugovorenim uslovima.

Predsednik Rusije je apsolutno nepodnošljivom nazvao situaciju u vezi sa ukrajinskim neplaćanjem gasa Rusiji.

"Redovan rok za isplatu po ugovoru za mart ove godine bio je 7. aprila. Od 540 miliona dolara, nije plaćen nijedan dolar, nijedna rublja. Uopšte ništa, nula", rekao je Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: