Daćemo i nižu cenu ako platite deo

Rusija je spremna da pregovara o popustu za gas za Ukrajinu, ako Kijev plati oko 2,2 milijarde dolara duga nagomilanog do 1. aprila, rekao je Aleksandar Novak.

Svet

Izvor: B92

Petak, 16.05.2014.

17:54

Default images

Zamenik ukrajinskog ministra energetike Ihor Didenko je juče poručio da je Gaspromova cena od 485 dolara za 1.000 kubnih metara gasa monopolistička i nepravedna i da Kijev radi na predlozima da bi se izbeglo "zavrtanje slavine", prenosi Rojters.

Didenko je kazao da bi, kada bi cena bila fiksirana na 268,5 dolara za 1.000 kubika, Ukrajina bila spremna da plati oko četiri milijarde dolara pre kraja maja. Ukupan dug Kijeva Gaspromu trenutno iznosi nešto više od 3,5 milijardi dolara.

Rusija je upozorila da će u junu prestati da isporučuje gas Ukrajini, ukoliko Kijev od 2. juna ne počne da za gas plaća unapred, što je dovelo do bojazni da će isporuke ruskog gasa Evropi biti ugrožene.

Moskva je dva puta u protekloj deceniji zavrtala slavinu Ukrajini zbog sporova oko cena, što je dovelo do smanjenja obima isporuke gasa Evropi, koja polovinu gasa kog uvozi iz Rusije dobija preko Ukrajine.

U otvorenom pismu evropskim liderima, ruski predsednik Vladimir Putin je juče pozvao Evropsku uniju da se aktivnije angažuje u pronalaženju načina za stabilizaciju krizom pogođene ukrajinske ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: