Milijardu evra za Ukrajinu od EU

Evropska unija demonstrirala je snažnu podršku vladi Ukrajine potpisivanjem ugovora o preko milijardu evra finansijske pomoći na svečanoj ceremoniji u Briselu.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 13.05.2014.

17:13

Default images

Ugovor su potpisali predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i privremeni ukrajinski premijer Arsenij Jacunjek nakon zajedničkog sastanka ukrajinske vlade sa Barozom i evropskim komesarima.

"Ovim pokazujemo snažnu političku volju da podržimo napore za suverenu, stabilnu i prosperitetnu Ukrajini", rekao je Barozo na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu.

Paket sporazuma koji je danas potpisan obuhvata milijardu evra makrofinansijske pomoći Kijevu, plus 350 miliona evra namenjenih jačanju administrativnih kapaciteta i civilnom društvu.

Barozo je naglasio da je današnji susret bez presedana, jer Komisija nikad dosad nije imala zajednički sastanak sa vladom zemlje koja nije članica.

I Jacunjek i Barozo su oštro kritikovali Rusiju, koju su optužili za destabilizaciju Ukrajine uoči predsedničkih izbora zakazanih za 25. maj.

"Rusija će destabilizacijom Ukrajine samo biti još izolovanija u svetu", rekao je Barozo i upozorio Rusiju da joj konfrontacija sa EU nije u interesu.

Predsednik Komisije je istakao da još nije kasno da se Rusija angažuje i preduzme konkretne korake ka deeskalaciji krize.

"Očekujemo od Rusije da povuče vojsku sa granice i poništi dozvolu gornjeg doma parlamenta za vojno angažovanje u Ukrajini", rekao je on.

Jacenjuk je rekao da je Rusija već angažovana u Ukrajini, ali ne u pravcu Barozovih očekivanja.

"Oni su angažovani u podršci teroristima", izjavio je on i optužio Rusiju da je aneksijom Krima i preuzimanjem tamnošnjih naftnih postrojenja nelegalno prisvojila imovinu vrednu stotine milijardi evra.

Ukrajinski premijer je rekao da bi to moralo da se uzme u obzir tokom trilateralnih pregovora Ukrajine, Rusije i EU o rešavanju problema ukrajinskog duga Gaspromu.

"Spremni smo da platimo gas u roku od deset dana ukoliko Gasprom revidira cenovnik i svede cenu gasa na tržišni nivo", kazao je Jacenjuk, optužujući Rusiju da gas koristi kao oružje.

Barozo je najavio da će druga runda trilateralnih pregovora o gasu biti održana uskoro, ali nije mogao da precizira datum. I gost i domaćin su naglasili znažaj predstojećih predsedničkih izbora za budućnost zemlje i upozorili na posledice u slučaju da budu ometani.

"Ruski pokušaji da od Ukrajine naprave propalu državu će propasti, baš kao i pokušaji da propadnu izbori", rekao je on, mada je priznao da u nekim delovima Ukrajine verovatno neće biti moguće obezbediti okruženje za njihov nesmetan tok.

Predstavnici proruskih separatista na jugoistoku Ukrajine već su najavili da neće dozvoliti da se izbori održe.

Barozo je rekao da oni koji podrivaju izbore podrivaju sami sebe i naglasio da EU neće priznati secesiju Krima, niti rezultate referenduma koji su prekjuče održani u Donjecku i Lugansku.

On je podsetio da je Evropski savet na jučerašnjem sastanku zapretio Rusiji novim sankcijama ukoliko ukrajinski predsednički izbori ne uspeju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: