Mencinger za dve zone evra

Slovenački ekonomista Jože Mencinger zalaže se zalaže se za stvaranje zone jakog i zone slabog evra, prenosi SEEbiz.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.05.2014.

14:38

Default images

Ugledni slovenački makroekonomista i jedan od kandidata na evropskim izborima, Jože Mencinger, smatra da zajednička evropska valuta evro nije dobra za sve članice Evropske unije, jer onemogućava njihovo ekonomsko prilagođavanje u vreme krize.

"Ubuduće bi morali da govorimo o zonama jakog i slabog evra, pri čemu bi države sa slabim evrom zadržale svoje nacionalne valute", rekao je Mencinger u razgovoru za slovenačklu novinsku agenciju STA.

On je dodao da se na primeru Grčke pokazalo da je evro dobra valuta u dobrim vremenima i loša za vreme krize jer onemogućava samostalnu monetarnu politiku državama koje bi u krizi inače mogle da sprovedu devalvaciju nacionalne valute kako bi povećale konkurentnost i prebrodile krizu.

U zonu jakog evra bi, po njegovim rečima, spadale severne evropske države i one države koje su nekad spadale u monetarnu zonu nemačke marke (među njima i Slovenija), a imaju suficite u robnoj razmeni.

S druge strane, iz te zone bi, po Mencingerovoj zamisli, bile isključene druge države EU, a po njemu je greška i to što su u evrozonu na samom početku primljene države koje "ne spadaju u taj krug".

Mencinger je kandidat za Evropski parlament na listi stranke Pozitivna Slovenija (PS), ali je rekao da neće ulaziti u stranku i da mu nije bliska linija novog predsednika stranke Zorana Jankovića koja se približava frakciji socijaldemokrata i socijalista u Evropskom parlamentu.

Ugledni slovenački ekonomista dospeo je na listu kandidata Pozitivne Slovenije budući da u svojim javnim nastupima često izražava stajalište da Slovenija u EU mora da nastupa samostalnije i da se bori protiv uticajnih lobija i evropske birokratije.

Mencinger tvrdi da nije "evroskeptik" nego "evrorealista", ali da mu je u Evropi bliža grupa stranaka u kojoj je i grčka levičarska Siriza.

"Neki kažu da su to ekstremisti, ali ekstremno je samo stanje u kojem se zbog 'trojke' našla Grčka", rekao je Mencinger, dodavši da će u slučaju da bude izabran u Evropski parlament delovati kao nezavisni poslanik i raditi u korist Slovenije.

Mencinger namerava da se u Briselu bori protiv "multinacionalki i lobija", a protivi se i birokratiji i nerazumljivom birokratskom žargonu koji EU koristi u komunikaciji s javnošću.

Što se tiče budućeg širenja EU, Mencinger smatra da će se ono završiti kad se u EU uključe sve države jugoistočne Evrope, a kaže da će tempo zavisti politike, a ne ekonomsih prilika.

"Jasno je da će se EU ubuduće širiti na još preostale države bivše Jugoslavije, ali neće ići izvan granica onoga što je danas u pojmu geografske Evrope. A to je za EU i njena optimalna veličina", kazao je Mencinger.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: