Evo kako trguje Švajcarska

Vrednost švajcarskog izvoza u prvom tromesečju porasla je 4,4 odsto, na 51,3 milijarde franaka, što je najsnažniji rast od trećeg kvartala 2012.

Svet

Izvor: B92

Petak, 25.04.2014.

08:16

Default images

Istovremeno, uvoz je zabeležio rast od 2,2 odsto, na 44,4 milijarde franaka, čime je spoljnotrgovinski suficit povećan za 1,2 milijarde, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 6,9 milijardi franaka, ističe se u saopštenju Federalne uprave carina, koje prenosi švajcarski list 24 sata.

Hemijska industrija, sa farmacijom, kao jedna od najuspešnijih izvoznih branši, zabeležila je rast izvoza od 7,3 odsto, i to deveti put u periodu od 10 uzstopnih kvartala.

Po stopi rasta, ispred hemijske je industrija plastike (8,7 odsto), a na trećem mestu mašinska industrija i elektronika (5,9 odsto). Nešto niže stope rasta izvoza u prvom kvartalu zabeležile su i metalurgija, industrija satova i proizvodnja nakita i bižuterije.

Suprotno, pad izvoza imala je tekstilna industrija (0,1 odsto), kao i precizna mehanika (0,8 odsto). Osetniji pad bleleži pehrambena industrija, pića, duvan (2,4 odsto) i grafička i industrija papira (2,7 odsto).

Što se regionalne prodaje tiče, švajcarski izvoz je porastao prema svim kontinentima, izuzev Okeanije, gde je smanjen 8,6 odsto.

Prema Evropskoj uniji povećan je 5,7 odsto, a najveći rast ostvaren je prema Velikoj Britaniji, Belgiji i Španiji, ali je izvoz značajno porastao i prema Francuskoj i Nemačkoj, koja je glavni spoljnotrgovinski partner Švajcarske.

Prodaja švajcarskih proizvoda i usluga porasla je i u Južnoj Americi (7,8 odsto), uz rast od čak 70 odsto na meksičkom tržištu, ali je opala u Brazilu (7,1 odsto). Izoz u Severnu Ameriku povećan je 3,9 odsto, i čak 4,2 odsto samo u SAD.

Prema Aziji, u prvom kvartalu ove godine, švajcarski izvoz bio je u porastu od 1,2 odsto, uz rast od 23,1 odsto prema Kini i 8,3 odsto prema Japanu. Suprotno, prodaja u Indiji opala je 23,5 odsto.

Na afričkom kontinentu, u prvom kvartalu ove godine, ostvaren je rast izvoza od 8,2 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: