Manja nejednakost- manje siromaštvo

Najravnopravnije zemlje prema raspodeli dohotka u EU su Švedska, Finska i Holandija.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.04.2014.

17:23

Default images

Istovremeno, najveća neravnopravnost prisutna je u Španiji, Grčkoj i Portugaliji, pri cemu zemlje manjih nejednakosti imaju i manje stope siromaštva i obrnuto.

Mereno koeficijentom Džini kojim se prati nejednakost u raspodeli dohotka čitave populacije, u EU je od 207-2011 smanjena 0,3 odsto, dok je u Francuskoj porasla 0,7 odsto, navodi se u izveštaju zavoda za statistiku Francuske, Insee.

Džini koeficijent se kreće u rasponu od nula do jedan. Kada bi njegova vrednost bila nula, to bi značilo da je postignuta idealna jednaka raspodela prihoda i da svi stanovnici imaju isti prihod.

S druge strane, kada bi Džini bio jedan, to bi značilo da jedna osoba prima sav raspoloživi prihod u jednoj zemlji, odnosno, da je postignuto stanje savršene nejednakosti.

Kao što podaci za EU pokazuju, Džini koeficijent je u korelaciji sa relativnim siromaštvom. U proseku, zemlje manjih nejednakosti imaju i manje stope siromaštva i obrnuto. Tako u najsiromašnijim zemljama EU kao što su Slovačka, Slovenija i Republika Češka taj raspon je mali.

S druge strane u južnoj Evropi prisutna je ogromna nejednaskost u raspodeli dohotka, pre svega u Španiji, Grčkoj i Portugaliji. U Francuskoj je u vreme krize porasla neđednakost u raspodeli dohotka, bogati su postali bogatiji, a siromašni još siromašnij.

U izvešstaju Insee se navodi da 14 odsto Francuza danas živi ispod granice siromaštva, odnosno sa neto mesečnim prihodom od 1.027 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: