"Platite i za gas koji niste uzeli"

Gasprom je Naftogasu Ukrajine ispostavio račun za nepreuzeti gas za 2013. godinu od 11,38 milijardi dolara, kaže zamenik direktora Gasproma Aleksandar Medvedev.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.04.2014.

11:53

Default images

Prema uslovima ugovora, Naftogas je prošle godine trebalo da preuzme 41,6 milijardi kubnih metara ruskog gasa, a preuzeo je samo 12,9 milijardi kubnih metara, preneo je Itar tas.

Medvedev je dodao da je ukupni dug Naftogasa Ukrajine Gaspromu za nepreuzeti gas po ugovoru pod uslovima "take or pay" (uzmi ili plati) dostigao oko 18,5 milijardi dolara.

Dug za 2012. godinu iznosi 7,1 milijardu dolara, a za 2013. je 11,4 milijardi dolara, precizirao je on.

Gasprom predlaže ukrajinskoj strani da pređe na sistem plaćanja unapred, ali ni tada ne namerava da prekida isporuku gasa Ukrajini bez obzira na zaduženost.

"U svetu postoji praksa da, ako se u roku od 30 dana ne izvrši plaćanje, snabdevač ima pravo da prekine isporuke. Mi se ne spremamo to da uradimo, ali je jasno da Ukrajina to ne može sama da reši jer se njena privreda nalazi u stanju blizu kolapsa", rekao je Medvedev.

On je napomenuo da se samo od januara ove godine Kijevu nakupio dug za gas od 2,2 milijardi dolara.

"Sredinom maja, kada bi trebalo da bude naredno plaćanje, dug će dostići 3,5 milijarde dolara", ukazao je zamenik direktora Gasproma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: