Nešto je trulo u državi Nemačkoj

Nije logično da političari traže još novca od građana, a da istovremeno ponosno objavljuju kako su poreski prihodi rekordni u istoriji Nemačke.

Svet

Izvor: Deutsche Welle

Sreda, 23.04.2014.

20:33

Default images

Ovo je samo jedan je od komentara štampe na predlog da vozači plaćaju još jedan porez, koji prenosi Dojče vele.

Čini se da su potrebne oči stranca da bi se cenili nemački putevi i ulice. Nemačko stanovništvo, a posebno političari, na svoju saobraćajnu infrastrukturu gledaju sasvim drugačije.

Ništa tu ne valja, kažu, sve mora da se popravlja i renovira, a za to su potrebne milijarde. Bavarski konzervativci su još prošle godine došli na specifičnu ideju da naplate putarine samo strancima. I tu ideju su ugurali u koalicioni sporazum nove vlade. Vinjete bi od sledeće godine trebalo da kupuju svi vozači, ali bi onima koji voze automobile sa nemačkim tablicama bio zauzvrat smanjen porez.

Sada je i jedan socijaldemokrata došao na autentičnu ideju – Torsten Albig, premijer severne savezne države Šlezvig-Holštajn traži poseban porez za popravljanje puteva. Svi koji imaju automobile davali bi dodatnih stotinak evra godišnje, dok bi teretna vozila plaćala putarinu za sve ulice, a ne samo za autoputeve.

"Infrastruktura nam je u predinfarktnom stanju“, kaže dramatično Albig.

"Najbogatija država Evrope, koja je krizu prebrodila lakše od svih ostalih zemalja kontinenta, sada se prikazuje kao hitni slučaj“, piše Vestfalen blat. Albigov predlog otkriva nesposobnost političara da se brinu za ulice i mostove, navodi Celeše cajtung. "Iako je saobraćajna infrastruktura odlučujuća za privredu, vladajuća koalicija radije finansira izborne poklone i obećanja. Albigov predlog treba razumeti kao znak očaja države.“

"Nešto je trulo u državi Nemačkoj“, piše Pforchajmer cajtung. Nije logično da političari traže još novca od građana, a da istovremeno ponosno objavljuju kako su poreski prihodi rekordni u istoriji Nemačke. Ove godine očekuje se skoro 600 milijardi evra prihoda.

"Ko (sa pravom) proceni da funkcionalna infrastruktura ima prioritet, mora da štedi na drugim mestima. Ko ima sreću da upravlja rekordnim budžetskim prihodima ne bi smeo ni da pomisli da uvodi nove namete“, piše list. Tabloid Bild je, kao i uvek, najslikovitiji, pa piše da građani malo imaju od rekordnih poreskih prihoda, to je kao kada biste "u pekari kupili hleb, a pekar vam ne vraća kusur“.

Nirnberger cajtung piše da bi "bankine autoputeva mogle da se pozlate ukoliko bi država u puteve uložila čitave 52 milijarde evra, koliko godišnje prihoduje od poreza na motorna vozila, akciza na gorivo i putarine za teretna vozila. Ali zapravo svega pet milijardi se ponovo ulaže u saobraćajnu infrastrukturu, ostatkom se krpe druge budžetske rupe. Bestidno je onda vozačima pretiti raspadom ulica kako bi im se iz džepa izvukla još jedna stotka“, dodaje taj list. Noje osnabriker cajtung primećuje da poreske olakšice i subvencije godišnje pojedu 22 milijarde evra. "Ko zaista želi, ovde može da nađe pare.“

Mućak i to na Uskrs – tako Lajpciger folkscajtung komentariše predlog o porezu na rupe, kako se popularno naziva Albigova ideja.

"Sa skromnih sto evra godišnje svi mogu da učestvuju, svaki vozač da sanira po jednu rupu! Još jednom se pokazuje da nam je otadžbina u stvari očuh i da mu nikada nije dosta naših para.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: