Najgora odluka Koka - Kole ikada

23. aprila 1985. godine, Koka -Kola, u želji da se prilagodi dolasku "novog doba", promenila svoju vekovnu recepturu i plasirala proizvod New Coke.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 23.04.2014.

17:02

Default images

Taj potez pokazao se jednim od najgorih, ako ne i najgorim, u istoriji kompanije, jer su reakcije potrošača bile gotovo u celosti negativne.

Naime, kompanija Koka- Kola je 1985. godine pokušala da promeni vekovnu formulu sa receptom koji je u sebi imao još veću količinu šećera. Takođe, New Coke je došao i sa novim dizajnom, logotipom kao i velikom popratnom kampanjom.

Iako navedeni potez možda zvuči s jedne strane naivan, kompanija je pre lansiranja novog ukusa radila testove, kako bi saznala da li se isplati ovakav rizičan podvig. Potrošači su tokom slepog testiranja mogli da odaberu između Pepsija, ukusa dotadašnje Koka - Kole ili New Coke, koje piće najviše preferiraju. Potrošači su tokom testiranja najčešće preferirali "novi ukus kole", međutim, očigledno je sentimentalna povezanost sa starim brendom u SAD imalo svoju ulogu.

Nadalje, lansiranje New Coke 1985. godine je izazvao gnev kod potrošača koji u kompaniji nisu mogli da ignorišu. Besni telefonski pozivi potrošača i preteća pisma, njih oko 40.000 su neprestano stizali na adresu sedište kompanije u Atlanti. Tako je kompanija odlučila da nakon 79 dana od lansiranja New Coke na police vrati originalnu Koka - Kolu.

Zatim je prodaja originalne Koka - Kole naglo porasla zbog vraćanja na omiljenu "staru" recepturu.

Kompanija Koka - Kola je tako postala dominantni lider na američkom tržištu u prodaji gaziranih pića. New Coke se zadržao još neko vreme u prodavnicama pa je preimenovan u " Coke II " pre nego što je potpuno nestao sa tržišta.

Ipak, neki marketinški stručnjaci tvrde da ovaj potez Koka - Kole nije bio nimalo slučajan. Naime, kako se pretpostavlja, mnoge kompanije namerno plasiraju loš proizvod koji bi nedugu zatim povukli kako bi vratili slavu ili povećali prodaju glavnog brenda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: