Španija povratila poverenje ulagača

Španija je prognozirala brži ekonomski rast u naredne dve godine, jer njena privreda postepeno izlazi iz dugoročne krize, ali je nezaposlenost i dalje iznad 26%

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.04.2014.

16:00

Default images

Prema rečima španskog ministra ekonomije Luisa de Gindosa, privreda Španije će ove i naredne godine ostvariti prosečan rast od 1,5 odsto, preneo je Frans pres.

"To je značajna promena", izjavio je De Gindos, budući da je do današnjeg dana, zvanična prognoza španske vlade bio rast od jedan odsto u ovoj i od 1,5 odsto u 2015. godini.

Španija je sredinom prošle godine izašla iz dvogodišnje krize, i sada je izgleda povratila poverenje investitora, budući da su troškovi zaduživanja Španije znatno opali na tržištu obveznica.

Niži troškovi finansiranja, u kombinaciji sa većim poreskim prihodima, verovatno će omogućiti španskom ministarstvu finansija da u narednih nekoliko dana obori procenu sredstava koja želi da prikupi putem emisije obveznica.

Prema poslednjim procenama, Španiji su za ovu godinu potrebna sredstva od 65 milijardi evra, ali je Gindos to danas opovrgao, navodeći da će Španiji trebati znatno manja sredstva.

"Naš cilj je da zabeležimo dve uzastopne godine privrednog rasta, uz otvaranje novih radnih mesta", izjavio je De Gindos.

Ipak, taj rast zapošljavanja će, prema rečima De Gindosa, očigledno biti nedovoljan, budući da je u poslednjem kvartalu 2013. stopa nezaposlenosti iznosila 26,03 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: