Portugalija lako do 750 mil. EUR

Portugalija je na današnjoj aukciji 10-godišnjih obveznica lako prikupila 750 miliona evra po znatno nižim kamatnim stopama.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.04.2014.

14:44

Default images

Ova sredstva, prikupljena po kamatnoj stopi od 3,75 odsto usled snažne tražnje investitora, predstavljaju ključni korak u nastojanjima Portugalije da 17. maja izađe iz programa pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske unije, preneo je Frans pres.

Portugalija će tako postati druga članica evrozone posle Irske koja je izašla iz programa pomoći EU i MMF-a, koji su posrnulim članicama evrozone nametnuli duboke mere štednje u zamenu za dodelu finansijske pomoći.

Današnji prinosi na hartije od vrednosti znatno su niži u odnosu na kamatu od 5,112 odsto iz februara, kada je portugalska vlada prodala investitorima 10-godišnje obveznice preko investicionih banaka.

Posmatrači iz EU i MMF-a juče su doputovali u Lisabon kako bi obavili poslednju kontrolu finansijskog zdravlja Portugalije, uoči današnje emisije obveznica.

Obični građani se, međutim, žale da će oni nastaviti da nose teret radikalnih mera koje su Portugaliji nametnuli EU i MMF u zamenu za dodelu kredita od 78 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: