Ukrajina uvozi gas, cena se ne zna

Kompanija Naftogas Ukrajine svakodnevno uvozi 40 do 60 miliona kubnih metara ruskog gasa, rekao je ukrajinski ministar energetike i rudarstva Jurij Prodan.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 23.04.2014.

12:39

Default images

Ministar je dodao da je Naftogas Ukrajine uputio dokumente Gaspromu u kojima opravdava cenu uvoza gasa na nivou od 268,5 dolara za hiljadu kubnih metara, preneo je Itar tas.

"Na žalost, do sada nismo dobili odgovor i zato nemamo osnova da odlučimo koja je sadašnja cena", ukazao je Prodan.

Istovremeno, Ukrajina je evropskim gasnim kompanijama poslala predlog o osnivanju konzorcijuma za transport gasa u cilju modernizacije i eksploatacije transportnih sistema, dodao je ministar.

On je naglasio da Ukrajina ne razgovara sa Rusijom o pitanju osnivanja takvog konzorcijuma, jer novo kijevsko rukovodstvo od Moskve nije dobilo relevantne predloge.

Prema njegovim rečima, multilateralni pregovori o gasu mogli bi da se održe u Bratislavi 24. aprila. Sa sličnom inicijativom istupila je ranije ruska strana, podsetio je ukrajinski ministar.

Investicije neophodne za prvu fazu modernizacije ukrajinskog gasnog transportnog sistema iznose od tri do četiri milijarde dolara, precizirao je Prodan.

Pri tome, on je istakao da "konkretnih rešenja" po pitanju rekonstrukcije sistema još nema.

"Mogu postojati različiti oblici saradnje, ali oni još nisu definisani. Naši predlozi su za diskusiju", rekao je Prodan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: