Kina: Niže kamate samo za seljake

Kineska centralna banka će od petka smanjiti stopu obavezne rezerve ruralnih banka za dva procentna poena.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.04.2014.

10:42

Default images

Time će nastaviti politiku monetarnog labavljenja namenjene podsticanju usporenog privrednog rasta druge najveće svetske ekonomije.

"Počev od petka, stopa obaveznih rezervi za ruralne komercijalne banke biće skresana za dva procentna poena, dok će ta stopa za ruralne kooperativne banke biti smanjena za 0,5 procentnih poena", navodi se u saopštenju Narodne banke Kine, a prenosi Frans pres.

Najnoviji potez, prema tvrdnjama centralne banke, ima za cilj da pruži veću podršku poljoprivrednim investicijama, kao i da unapredi kapacitet i nivo ruralnih finansijskih usluga.

Ovakvo saopštenje usledilo je nakon što je kineska vlada prošle nedelje objavila da je bruto domaći proizvod (BDP) Kine u prvom tromesečju porastao 7,4 odsto, što je znatno niže u odnosu na rast od 7,7 odsto iz prethodna tri meseca, a posledica je sporog globalnog oporavka, kao i strukturnih reformi na domaćem tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

17 h

Podeli: