“Ukrajina jednostavno krade gas“

Ukrajina nastavlja da bespravno koristi ruski gas i zbog toga bi bilo pravedno da se Kijevu uvede avansni sistem plaćanja, kaže ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.04.2014.

15:59

Default images

On je dodao da je Moskva sada, više nego ikada, zainteresovana za diversifikaciju isporuka gasa i da će realizovati sve projekte u regionu Pacifika, preneo je Glas Rusije.

Ruski radio podseća da dug Ukrajine za ruski gas sada iznosi 2,2 milijarde dolara.

Medvedev je, odgovarajući na pitanja deputata (poslanika) u Dumi, rekao da će Rusija uskoro uvesti avansni sistem plaćanja, što će biti oštro, ali pravedno rešenje, ako pitanje duga Ukrajine ne bude rešeno, preneo je Itar tas.

Rusija će isporučivati onoliko gasa za koliko Ukrajina plati unapred. Drugim rečima "gas u zamenu za pare", kazao je ruski premijer.

On je podsetio da tržište funkcioniše tako što se isporučuje ugovoren gas po sistemu "Take or pay", pri čemu su dugoročni ugovori osnova ruske saradnje sa Evropom. Ti ugovori su za Rusiju vredni zbog toga što su u njima definisani uslovi isporuka na duži period, objasnio je Medvedev.

"Ti ugovori su za nas povoljni i mi nismo zainteresovani da ih raskidamo. Naš interes je da se oni realizuju", naglasio je šef ruske vlade.

Premijer je priznao da postoje problemi s Ukrajinom. Ti problemi nisu nastali danas i nažalost, praktično svako rukovodstvo Ukrajine, bez obzira na to ko je predsednik ili premijer, nastavljalo je istu liniju - liniju zloupotrebe ruskog gasa. Vrlo često, u stvari to je jednostavno krađa, konstatovao je Medvedev.

Portal Glas Rusije preneo je da je Ukrajina krajem prošle nedelje naglo povećala obim preuzetog gasa iz Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: