Velika razmena farmaceutskih divova

Švajcarski farmaceutski gigant Novartis potpisao je nekoliko sporazuma sa engleskim GlaksoSmitKlajnom i američkim Eli Lilijem vrednih više milijardi dolara.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 22.04.2014.

09:58

Default images

Novartis kupuje odsek GlaksoSmitKlajna za onkološke proizvode za oko 16 milijardi dolara, a britanskoj firmi prodaje svoje poslovanje s vakcinama, isključujući deo za vakcine za grip, za 7,1 milijardu dolara.

Dve kompanije takođe formiraju novu zajedničku firmu proizvoda za šire potrošače koja će imati 7,9 milijardi evra (10,9 milijardi dolara) prihoda. U toj zajedničkoj kompaniji GSK će imati udeo od 63,5 odsto.

"Ova trodelna transakcija ubrzaće ostvarivanje naše strategije za rast prodaje i diversifikaciju i dugoročno poboljšati naše rezultate ", rekao je generalni direktor GSK-a Endru Viti.

Odvojeno je Novartis objavio da je sklopljen sporazum da američkoj farmaceutskoj kompaniji Eli Lili (Lilly) proda svoj odeljak za lečenje životinja za 3,9 milijardi evra (5,4 milijardi dolara).

Eli Lili saopštio je da će tom nabavkom ojačati i diversifikovati svoju ćerku firmu za životinjsko zdravlje Elanko (Elanco), koja će po obrtu postati druga po veličini svetska kompanija u sektoru zdravlja za životinje.

Finalizacija transakcija očekuje se u prvom tromesečju 2015. po dobijanju potrebnih dozvola.

Direktor kompanije Novartis Džozef Himenes rekao je novinarima da će ove transakcije povećati dobit firme u uticati na 15.000 zaposlenih u Novartisu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: