Južni tok: Ima gasa za pola veka

Gaspromovo polje "22" u Sibiru, čiji će gas teći i Južnim tokom, dostići će godišnju proizvodnju od devet milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 20.04.2014.

09:43

Default images

Koliko su velike količine gasa koje "vadi" ruski gigant Gasprom može se videti i po tome što samo probno polje "22" već proizvodi 1,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, što odgovara količini od oko 70 odsto godišnjih potreba Srbije.

Predstavnici Gasproma, najvećeg proizvođača gasa u svetu, rekli su izveštaču Tanjuga, koji je posetio polje "22", da to preduzeće stalno širi proizvodnju i osvaja nova gasom bogata prostranstva Rusije.

Novinar Tanjuga je mogao da se uveri u moć Gasproma, koji se ubrzano razvija čak i na prostoru Polarnog kruga, gde je sve okovano snegom i ledom.

Polje "22" je najsavremeniji pogon u severozapadnom delu Sibira. Od ukupno 22 gasna polja preduzeća, Gasprom proizvodnja Novi Urengoj je specifična i po tome što je prosečna starost zaposlenih 38 godina, a stručnjaci i radnici mlađi od 35 godina čine čak trećinu kolektiva.

Tehnički direktor polja "22" Aleksej Frolov kaže da taj pogon u severozapadnom delu Sibira proizvodi i 800.000 tona gasnog kondenzata, dok će sa punim kapacitetima proizvoditi 2,8 miliona tog kondenzata.

Gasprom proizvodnja Novi Urengoj ima u Jamalskonenečkom okrugu više od 2.800 bušotina, dva nalazišta nafte, pet polja za proizvodnju gasnog kondenzata, pet stanica za hlađenje gasa, 17 kompresorskih stanica za gas i gasni kondenzat i dve stanice za njihovo prečišćavanje.

Frolov najavljuje da će u narednom periodu biti napravljeno još dvadesetak bušotina za eksploataciju gasa.

Novi Urengoj je gasna prestonica Rusije i tu se nalazi najveće kopneno nalazište prirodnog gasa u svetu, a jedino su veća nalazišta na morskom dnu u Kataru i Iranu.

Prema rečima Frolova, Gasprom proizvodnja Novi Urengoj godišnje proizvodi oko 100 milijardi kubnih metara gasa, a procenjuje se da ukupne rezerve njegovih nalazišta iznose čak više od 10.000 milijardi kubnih metara gasa.

Te rezerve su, kako naglašava, dovoljne za potrošnju u narednih najmanje 45 godina.

Novi Urengoj sa svoja 22 gasna polja stvara između 30 i 40 odsto ukupnog profita ruskog giganta Gasproma.

Gas se na Gaspromovom polju "22" vadi sa dubine od 4.000 metara, gde pritisak dostiže 600 bara, a temepratura gasa iznosi 110 stepeni.

Na tom polju sirovina sadrži do 50 odsto gasa, a zadovoljavajući sadržaj gasa je veći od 30 odsto.

U Novom Urengoju žive pripadnici 54 nacionalnosti, a grad se nalazi na oko 60 kilometara od Polarnog kruga. U tom gradu se temeprature spuštaju i do minus 50 stepeni.

Novi Urengoj je osnovan 1973. godine i u tom gradu postoji Ulica 26. kongresa KP Sovjetskog Saveza, kada je doneta odluka da se tu istražuje i eksploatiše gas i nafta.

Uprkos tome što grad "živi" od eksloatacije gasa, u njemu postoji spomenik sa likom žene koja simbolizuje majku i otadžbinu. Ona u jednoj ruci drži čašu sa "blagom zemlje", a drugom rukom upozorava da se mora voditi računa o prirodi koja je samo jedna.

U Novom Urengoju je osnovan i prvi muzej u Rusiji posvećen eksploataciji prirodnog gasa.

Naziv Novi Urengoj ima više značenja, ali se najčešće vezuje za "prokleto mesto", jer su ga, kako kažu, jeleni zaobilazili zbog gasa.

Gas iz Novog Urengoja će poteći i gasovodom Južni tok u Srbiji, kako je predviđeno već krajem 2015. godine. Deonica Južnog toka u Srbiji će imati godišnji kapacitet od 40 milijardi kubnih metara.

Gradnja deonice Južnog toka u Srbiji zvanično je počela 24. novembra 2013. i planirano je da bude završena za dve godine, čime bi Srbija dobila drugi pravac snabdevanja ruskim gasom.

Vrednost tog dela projekta je 1,9 milijardi evra, a realizovaće ga preduzeće Južni tok Srbija, u kojem Gasprom ima 51 odsto, a Srbijagas 49 odsto vlasništva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: