STO: Ruska kriza ne utiče na svet

Obim svetske trgovine porašće ove godine 4,7 odsto, navedeno je u prognozi koju je objavila Svetska trgovinska organizacija (STO).

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 20.04.2014.

15:02

Default images

To je praktično dvostruki rast u odnosu na 2013. godinu, kada je obim svetske trgovine povećan 2,1 odsto na godišnjem nivou i dostigao 18,8 biliona dolara.

Trgovinski rast je, ipak, i dalje ostao ispod prosečne vrednosti u poslednjih 20 godina, koja iznosi 5,3 odsto, saopštila je organizacija, a preneo Itar tas. Razlog koji stručnjacima STO dozvoljava da sa većim optimizmom gledaju na globalne izvozno-uvozne aktivnosti ove godinu je "značajan potencijal poboljšanja ekonomskih pokazatelja u meri u kojoj privreda SAD jača, a Evropska unija je, po svemu sudeći, prevazišla akutnu fazu krize".

Stručnjaci STO se u prognozama oslanjaju na ukupnu situaciju u svetskoj privredi, a naročito na rast globalnog domaćeg bruto proizvoda (BDP) od tri odsto.

Ako se prognoze BDP-a ispune očekujemo sveobuhvatni, ali skroman rast ukupne svetske trgovine u 2014, objasnio je danas na konferenciji za novinare generalni direktor STO, Robert Azevedu.

On je priznao da rast od 4,7 odsto još nije na istorijskom niovu, ali je bolji nego prošle godine. "To je korak u dobrom pravcu", rekao je.

Prema prognozama, najbolje rezultate pokazaće ove godine zemlje u razvoju i zemlje Zajednice Nezavisnih Država (ZND), čiji se trgovinski rast procenjuje na 6,4 odsto, dok će obim trgovinskog rasta razvijenih zemalja biti 3,6 odsto.

Lider u oblasti izvoza ostaće azijske zemlje sa rastom od 6,9 odsto, iza kojih sledi Severna Amerika sa 4,6 odsto, Južna i Centralna Amerika 4,4 i Evropa 3,3 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: