Svima u EU pravo na bankovni račun

Evropski parlament je izglasao direktivu kojom se garantuje pravo na osnovni bankovni račun za sve građane EU.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2014.

21:40

Default images

Građani imaju pravo na račun bez obzira na imovinsko stanje, državljanstvo ili zemlju prebivališta.

EP je tako, napokon, odobrio dugo očekivano uspostavljanje bankovne unije.

U Evropskoj uniji je čak 58 miliona ljudi koji nemaju nikakav bankovni račun, što ih stavlja u određenu socijalnu izolaciju jer, na primer, bez takvog računa ne mogu da kupuju preko interneta. Taj problem je najizraženiji u Bugarskoj i Rumuniji, gde skoro polovina građana nema bankovni račun.

"Izglasavanjem ove direktive ćemo zaista promeniti život milionima građana EU", rekao je poverenik za finansijske usluge Mišel Barnije.

Ova direktiva takođe omogućava lakše otvaranje i prebacivanje računa iz jedne u drugu banku. Od banaka se traži da na jednostavniji način prikazuju cene svojih usluga, kako bi korisnici lakše mogli dobijati informacije i, na osnovu njih, odabrati banku koja im najviše odgovara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: