Švajcarska opterećena carinama

Naveći stepen globalizacije u 2014. godini ostvarile su Irska, Belgija i Holandija, dok je Švajcarska izgubila dva mesta i skliznula na 11. poziciju.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.04.2014.

20:30

Default images

Švajcarskoj je pripala ta pozicija zbog povećanja carina i prepreka uvozu, objavljeno je u studiji ciriškog instituta KOF za konjunkturna istraživanja.

Na četvrtom mestu, prema ovom kriterijumu, nalazi se Austrija, a posle nje je Singapur, dok zemlje koje najviše zaostaju u globalizaciji jesu Somalija, Solomonska ostrva, Kiribati, Eritreja i Laos, preneo je švajcarski list 20 minit.

Godišnji indeks koji utvrđuje ovaj institut odražava globalizaciju sa stanovišta ekonomije, društva i politike, i obračunava se počev od 2011. godine.

Što se tiče globalizacije privrede, Švajcarska je zauzela 37. poziciju, izgubivši 11 mesta u odnosu na prethodno merenje. Aduti švajcarske ekonomije su otvorenost, visok bruto društveni proizvod koji je u vezi sa snažnim izvozom i investicijama, ali je opterećena visokim carinama i različitim uvoznim barijerama, usled čega je i dospela na niži rang u ovoj godini, objašnjavaju u KOF-u.

Na planu socijalne globalizacije, koji podrazumeva lične kontakte sa inostranstvom, u kontekstu turizma i imigracije, kao i prekogranični transfer informacija, Švajcarska zauzima četvrto mesto, dok su ispred nje Singapur, Irska i Austrija.

Sa stanovišta politike, indeks globalizacije uzima u obzir broj stranih ambasadora u posmatranoj zemlji, broj mirovnih misija pri Ujedinjenim nacijama u kojima je ta zemlja učestvovala, kao i broj bilateralnih i multilateralnih sporazuma i njihovo predstavljanje u okviru međunarodnih organizacija.

Po ovom kriterijumu, tri vodeće pozicije pripadaju Francuskoj, Belgiji i Italiji, dok je Švajcarska zauzela 13. mesto.

Iako je Arapsko proleće imalo posledica na indeks globalizacije nekih severnoafričkih zemalja, to nije slučaj sa evropskom dužničkom krizom. Irska i Portugalija su dve zemlje među najviše pogođenim krizom, a sa stanovišta globalizacije ipak su se zadržale u top 10 zemalja, ističe se u studiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: