Rim moli EU za još malo vremena

Italija je od Evropske unije zatražila produženje roka za smanjenje javnog deficita do 2016. godine.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.04.2014.

19:58

Default images

Italija je molbu uputila nekoliko dana nakon što je, navodno, to isto pokušala i Francuska i nije uspela u toj nameri.

Italijanski ministar finansija Pjer Karlo Padoan naveo je da rekordna nezaposlenost i slab privredni rast otežavaju napore da se smanji ogromni javni dug, prenosi agencija Frans pres.

"Uprkos pozitivnim znacima, ekonomski oporavak je još slab, a situacija na tržištu rada teška", naveo je Padoan u obraćanju italijanskom parlamentu.

Nova vlada premijera Matea Rencija bori se da podstakne rast treće po veličini privrede evrozone, koja polako izlazi iz najteže recesije nakon Drugog svetskog rata. Vlada je snizila prognozu privrednog rasta za 2014. na 0,8 odsto i podigla ciljni budžetski deficit sa 2,5 na 2,6 odsto.

Padoan navodi da će korekcija deficita i privatizacija iduće godine dovesti do smanjenja javnog duga, pa će Italija biti na dobrom putu da ostvari dugoročni cilj dogovoren sa EU o smanjenju javnog duga na 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Zahtev Italije dolazi nekoliko dana nakon što je Francuska odbacila navode da je tražila pomeranje roka za sniženje javnog deficita. Brisel je u junu prošle godine odobrio Francuskoj dodatne dve godine, do 2015. za spuštanje deficita ispod ciljnog nivoa od tri odsto BDP-a, ali postoje brojne sumnje u ostvarivost tog cilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: