Barozo Putinu: Ne zavrćite nam gas

Predsednik EK Žose Manuel Barozo snažno je apelovao na ruskog predsednika Vladimira Putina da se snabdevanje evropskih zemalja ruskim gasom nastavi.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2014.

13:47

Default images

Barozo je danas u ime EU odgovorio na nedavno pismo ruskog predsednika Vladimira Putina, izrazivši spremnost za razgovore sa Rusijom i Ukrajinom o gasnoj bezbednosti.

Barozo, koga su članice EU ovlastile da u njihovo ime odgovori Putinu, naglasio je da je EU spremna da razgovara sa Rusijom i Ukrajinom o svim problemima u vezi sa snabdevanjem gasom. On je, međutim, istakao da ne deli mišljenje ruskog predsednika da je uzrok ukrajinskih teškoća u izmirivanju duga Gaspromu to što Ukrajina ima veliki spoljnotrgovinski deficit sa EU.

"U tom smislu, program pomoći pod patronatom Međunarodnog monetarnog fonda biće od vitalne važnosti za ekonomsku stabilizaciju Ukrajine", napisao je Barozo i podsetio Putina da je EU u dogovoru sa MMF već obezbedila znatna sredstva za Ukrajinu.

Barozo je, sem toga, naglasio i da ukrajinski dug Gaspromu ne sme biti povod za to da ruski gasni gigant obustavi isporuku gasa članicama EU sa kojima ima bilateralne ugovore.

"Stoga odgovornost za uredno snabdevanje gasom počiva na Gaspromu, kao što je utvrđeno bilateralnim ugovorima", poručio je predsednik EK.

"Upućujemo vam snažan apel da se uzdržite od te mere (zavrtanja gasnih slavina), koja bi dovela u sumnju vašu želju da vas vide kao pouzdanog snabdevača Evrope", napisao je Barozo Putinu.

On je, međutim, ponovio spremnost EU da sa ukrajinskom vladom i Rusijom kroz pregovore nađe kratkoročno i dugoročno rešenje, što uključuje i novi dogovor o cenama gasa, koje je Rusija Ukrajini znatno povisila nakon promene režima u Kijevu.

Barozo je na kraju poručio da evropski komesar za energiju Ginter Etinger ima puna ovlašćenja EK i članica EU da vodi ove pregovore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: