SAD kritikuje juan, Kina se brani

Vašington je više puta izrazio zabrinutost oko vrednosti juana, dok je sa druge strane Kina stala u odbranu vrednosti svoje valute.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.04.2014.

14:19

Default images

SAD su pozvale Kinu da smanji valutne intervencije i da omogući tržištu da odigra veću ulogu u određivanju vrednosti juana.

"Brojni pokazatelji govore da je proces prilagođavanja valutnog kursa i dalje nekompletan, zbog čega je potrebno pristupiti značajnijoj apresijaciji juana", navodi se u polugodišnjem izveštaju američkog ministarstva finansija dostavljenom Kongresu.

Pod pritiskom međunarodnih partnera da olabavi valutnu kontrolu, Kina je prošlog meseca udvostručila opseg u kome je juanu dozvoljeno da se kreće u odnosu na dolar svakog dana.

"Proširenje tog opsega daje Kini mogućnost da smanji intervencije i omogućava tržištu da odigra veću ulogu u određivanju kursa", navodi se u najnovijem izveštaju američkog ministarstva.

Kina se brani posle kritika SAD

Kina je stala u odbranu vrednosti svoje valute, kritikujući izveštaj američkog ministarstva finansija u okviru kog je izražena zabrinutost zbog velikog pada vrednosti juana od januara.

"Kina će nastaviti sa reformisanjem mehanizma kursa juana i to se neće promeniti", izjavila je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova, Hua Čunjing, a preneo Frans pres.

Ona je izrazila očekivanja da će američka strana uskoro preduzeti konkretne napore na planu poboljšanja trgovinskih i investicionih odnosa sa Kinom.

Prema portalu Dau DŽons NJuzvajers, juan je od početka godine izgubio 2,7 odsto vrednosti prema dolaru, dok su kineske vlasti nedavno obećale da će se postepeno kretati ka punoj konvertibilnosti juana, nakon što je centralna banka prošlog meseca udvostručila opseg u kome je juanu dozvoljeno da se dnevno kreće u odnosu na druge value.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: