Nema druge - Kinezi moraju da troše

Kina je zabeležila privredni rast od 7,4 odsto u prvom kvartalu, pokazuju zvanični podaci, što potvrđuje usporavanje rasta druge po veličini svetske privrede.

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 16.04.2014.

08:57

Default images

Rast bruto domaćeg proizvoda je u poslednjem tromesečju 2013. bio 7,7 odsto.

Kineske vođe pokušavaju da zemlju stave na put mirnijeg, a održivijeg rasta, bez gubitka radnih mesta. Peking je predvideo rast od 7,5 odsto za 2014. što je najniža stopa rasta za skoro četvrt veka.

Šeng je ipak upozorio da treba imati u vidu da je stanje u svetu i dalje komplikovano i nestabilno i da je kineska privreda pod pritiskom.

Industrijska proizvodnja je marta porasla 8,8 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, što je niže od očekivanja stručnjaka. To je samo neznatno povećanje u odnosu na rast od 8,6 odsto u prva dva meseca ove godine, što je najsporiji rast u poslednjih pet godina.

Uprkos usporavanju prirede kineske vlasti su ponovile ovih nedelja da nameravaju da nastave ambiciozni program reformi čiji cilj je da se uravnoteži model rasta.

Peking želi da podstakne domaću potrošnju i ojača privatni sektor, da smanji zavisnost od izvoza i investicija u infrastrukturu i da suzbije monopole velikih javnih grupa i prevelike kapacitete industrijskog sektora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: