Vals uplašio zdravstvene radnike

Francuske bolnice se nalaze u teškoj finasijskoj situaciji jer je njihov dug utrostručen u poslednjih deset godina, navodi se u izveštaju Računovodstvenog suda.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2014.

20:28

Default images

Plan štednje koji je predstavio novi francuski premijer Manuel Vals uplašio je zaposlene u državnim i privatnim bolnicima, preneo je list Tribin.

Dugovanja državnih zdravstvenih ustanova u Francuskoj krajem 2012. dostigla su 29,3 miliardi evra, što iznosi 1,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok ona 2003. nisu prelazila 9,8 milijardi evra.

Privatne bolnice krajem 2012. imale su dugovanje od tri milijarde evra, tako da su ukupna dugovanja francuskih zdravstvenih ustanova narasla na 32,4 milijardi evra, što je ekvivalentno 1,6 odsto BDP.

U izveštaju Računovodstvenog suda se navodi da je nivo duga bolnica dostigao kritičnu tačku uprkos smanjenju kamatne stope i produžetku roka za otplatu kredita.

Najzaduženiji je kliničko-bolnički centar u Parizu čiji dug iznosi 2,3 milijarde evra, potom Gradska bolnica u Lionu sa dugom od 891 miliona evra a potom Kliničko-bolnički centar u Marselju čiji je dug dostigao 884 miliona evra.

Najveći deo duga su nastala usled modernizacije objekata i bolničke opreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: