Banka Japana prilagođava se Abeu

Guverner centralne banke Japana Haruhiko Kuroda je obećao premijeru Šincu Abeu da će ako treba, da prilagodi monetarnu politiku kako bi inflacija dostigla 2%.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2014.

15:22

Default images

"Rekao sam premijeru Abeu da ukoliko se pokaže da je teško povećati inflaciju na planiranih dva odsto, centralna banka će bez dvoumnjena prilagoditi svoju monetarnu politiku kako bi zacrtani cilj bio postignut", izjavio je guverner japanske banke na konferenciji za novinare u Tokiju, prenosi AP.

Kuroda je dodao da tokom sastanka premijer nije uputio nikakav poseban zahtev u pogledu dodatnih mera prilagođavanja monetarne politike.

Susret premijera i guvernera budno su pratili investitori Tokijske berze kao i ekonomisti među kojima je prilačan broj onih koji smatraju da će japanska banka biti primorana da dodatno interveniše ove godine kako bi ublažila negativan uticaj povećanja poreza na dodatu vrednost (PDV) od 1. aprila na unutrašnju potrošnju. PDV je podignut sa pet na osam odsto.

Konzervativna vlada Abea i japanska banka, na čijem čelu se Kuroda nalazi već godinu dana, postigli su dogovor o povećanju inflacije na dva odsto do polovine 2015, što jedan broj analitičara smatra suviše ambicioznim planom bez obzira na rast cena od 1,3 odsto u poslednjih nekoliko meseci.

Za sada Kuroda tvrdi da ne smatra da je neophodno proširenje politike monetrnog prilagođavanja ni u kvanitativnom ni u kvantitativnom smislu otkako je on na čelu japanske banke od marta 2013.

"Inflacija je već nekoliko meseci na nivou od jedan do 1,5 odsto i tako će biti i nadalje, sve do kraja godine kada se očekuje njen rast", izjavio je Kuroda nakon sastanka sa japanskim premijerom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: