Ukrajina: Rusija kao okupator

Dalje mešanje Rusije u događaje na istoku Ukrajine može imati ozbiljne makroekonomske posledice, uzrokujući destabilizaciju banaka i ugrožavajući BDP Ukrajine.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.04.2014.

09:48

Default images

To je izjavio guverner ukrajinske centralne banke, Stepan Kubiv.

Veliki broj ukrajinskih najvećih fabrika i dobar deo poljoprivedne proizvodnje odvija se upravo na istoku zemlje, gde su, kako ocenjuje Rojters, proruske separatističke snage podigle oružje i okupirale zgrade ukrajinske vlade.

"Ključni rizik po ekonomiju predstavlja politika okupacionog karaktera", izjavio je Kubiv na marginama zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke u Vašingtonu, a prenela agencija Rojters.

Kubiv je, takođe, istakao da je Ukrajina spremna da plati Rusiji cenu od 386 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, što je ispod cene koju je zahtevala Moskva, i istovremeno naglasio da će Kijev platiti sve svoje račune.

"Ukrajina je oduvek plaćala kreditorima na vreme, bazirajući se na tržišnim i ugovornim cenama. Sve dugove koje imamo ćemo platiti, i ne postoji nikakva druga opcija", zaključio je guverner.

Zvanična Moskva je ovog meseca podigla cenu gasa Kijevu za 80 odsto, i saopštila da joj Ukrajina duguje 2,2 milijarde dolara.

Ukrajina bi početkom maja trebalo da primi dvogodišnji zajam od MMF-a u visini od 14 do 18 milijardi dolara, u zamenu za sprovođenje oštrih ekonomskih reformi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: