Ukrajina: Platićemo gas, ako...

Ukrajina je spremna da izmiri dugove za gas Rusiji ako se zadrži cena sa popustom koji je važio do 1. aprila ove godine.

Svet

Izvor: B92

Subota, 12.04.2014.

14:17

Default images

Predsednik uprave "Naftogasa Ukrajine" (NAK) Andrej Koboljev izjavio je da je Kijev obustavio plaćanje ruskog gasa dok traju pregovori sa "Gaspromom" o njegovoj ceni, ističući da je Ukrajina spremna da izmiri dugove za gas Rusiji ako se zadrži cena sa popustom koji je važio do 1. aprila ove godine.

Koboljov smatra da "ukoliko politika prevlada nad ekonomijom postoji veoma velika pretnja" prekida isporuka gasa u Ukrajinu i Evropu.

"Nastavljamo pregovore sa Gaspromom o ceni koja će važiti od 1. aprila 2014. U skladu sa uslovima ugovora uputili smo zvaničan predlog da se zadrži aktuelna cena od 268,5 dolara za hiljadu kubnih metara. Odgovor na taj zahtev još nismo dobili", rekao je Koboljev u intervjuu za ukrajinski časopis "Nedeljno ogledalo". Prema njegovim rečima, ni ukrajinski Naftogas ni ruski Gasprom nisu saopštavali da je cena u prvom kvartalu od 268,5 dolara po kubiku "politička", i zbog toga nema tržišnih faktora koji bi zahtevali njeno povećanje.

"Iznos duga zaključno sa 1. aprilom za prirodni gas isporučen NAK-u je 2,2 milijardi dolara, od kojih je 1,7 milijardi do početka aprila. U procesu pregovora sa (direktorom Gasproma) Aleksejom Milerom , jasno smo predali poziciju ukrajinske strane, da je pitanje gašenja duga direktno vezano sa pitanjem očuvanja cene prirodnog gasa na nivou prvog kvartala ove godine", rekao je Koboljev, a prenela agencija RBK.

"Ne vidimo povod za njenu reviziju a cenu koju je iznela ruska strana na nivou blizu 500 miliona dolara smatramo netržišnom, neosnovanom i neprihvatljivom. U skladu s tim mi smo obustavili plaćanje dok traju pregovori o ceni gasa", rekao je čelnik NAK-a.

Koboljev je izrazio nadu da će u ovom pitanju prevladati ekonomija nad politikom, jer je "Ukrajina jedan od najvećih evropskih tržišta gasa, čiji bi gubitak bio krajnje bolan čak i za Gasprom".

Odgovarajući na pitanje da li zaista postoji pretnja prekida isporuka gasa iz Rusije u Ukrajinu i Evropu, on je rekao da postoji "veoma visoka pretnja ukoliko politika prevlada nad ekonomijom u gasnoj sferi". Prema rečima Koboljeva, to se može izbeći samo na dva načina.

"Ili ćemo se dogovoriti sa Gaspromom o zadržavanju cene, ili ćemo se dogovoriti sa evropskim kompanijama, koje će kupovati gas od Gasproma i zatim ga nama prodavati i početi da direktno plaćaju naše usluge za tranzit gasa našom teritorijom", rekao je on.

Koboljev je rekao da je Kijev već predložio Evropskoj komisiji i vodećim evropskim kompanijama da počnu pregovore sa Gaspromom o kupovini gasa na zapadnoj granici Rusije radi skladištenja u ukrajinska skladišta i tranzit u Evropu.

"Paralelno ćemo nastaviti rad na ispunjavanju zahteva iz Trećeg energetskog paketa do 1. januara 2015. sa ciljem liberalizacije energetske privredne grane i formiranja efikasnog tržišta gasa u Ukrajini. Naša zemlja preuzela je na sebe takve obaveze još 2011, ali faktički tek sada je započet aktivan rad u tom pravcu", rekao je čelnik ukrajinske državne energetske kompanije.

Koboljev je dodao da će u slučaju efikasne primene odredbi Trećeg energetskog paketa EU, koji zabranjuje povezanost kompanija koje se bave eksploatacijom, transportom i trgovinom gasa, "uključujući integraciju u zajedničko evropsko tržište gasa, problem cene ruskog gasa prestati da postoji".

"Sve će biti transparentno. Netransparentne sheme isporuka gasa postaće nemoguće, nama će naši evropski partneri verovati, i što je za nas najvažnije, verovaće nam ukrajinski potrošači i građani", rekao je on.

Ruska agencija Prajm podseća da je Gazprom od 1. aprila ukinuo popust i povećao cenu gasa na 385,5 dolara jer Kijev, uprkos dogovorima, nije plaćao dug i tekuće isporuke. Pošto je 3. aprila ukinut i popust po Sporazumu iz Harkova od 2010, dat u zamenu za produženje perioda boravka ruske Crnomorske flote na Krimu, cena kubnog metra gasa povećana je do 485,5 dolara.

Miler je ranije rekao da je cena gasa formirana za Ukrajinu uz uzimanje u obzir automatskog ukidanja popusta od aprila jer Kijev nije ispunio uslove ugovora. Prema njegovim rečima, bilo je jasno propisano da u slučaju da Ukrajina ne ispunjava obaveze, popusta na cenu gasa u drugom kvartalu neće biti.

Ruski predsednik Vladimir Putin u četvrtak je uputio pismo šefovima 18 država istočne i zapadne Evrope u vezi sa ukrajinskim dugom za gas, gde je, između ostalog, napisao da je za poslednjih četiri godine Rusija sniženom cenom gasa dotirala Ukrajinu sa 35,4 milijarde dolara. Putin je, takođe, predložio da se održe hitne ministarske konsultacije za usaglašavanje aktivnosti radi stabilizovanja ukrajinske privrede i osiguranje isporuka i tranzita gasa u strogoj saglasnosti sa ugovorenim uslovima.

Predsednik Rusije je apsolutno nepodnošljivom nazvao situaciju u vezi sa ukrajinskim neplaćanjem gasa Rusiji.

"Redovan rok za isplatu po ugovoru za mart ove godine bio je 7. aprila. Od 540 miliona dolara, nije plaćen nijedan dolar, nijedna rublja. Uopšte ništa, nula", rekao je Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: