Rusija će ispoštovati obaveze

Ruski predsednik Vladimir Putin kaže da će Rusija u potpunosti ispoštovati svoje ugovorne obaveze o slanju prirodnog gasa Evropi.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 11.04.2014.

17:47

Default images

Kako je rekao, Rusija nema nameru da obustavi isporuke gasa Ukrajini, iako bi Moskva mogla tražiti od Kijeva da unapred plaća za gas.

"U potpunosti garantujemo poštovanje naših obaveza prema evropskim potrošačima. Ne radi se o nama, već o obezbeđivanju tranzita kroz Ukrajinu", izjavio je danas Putin, a preneo Rojters.

Kako podseća Rojters, ovakva izjava dolazi samo dan nakon što je Putin upozorio evropske lidere da bi dostava gasa Evropi mogla biti ugrožena ukoliko Ukrajina ne bude plaćala svoje račune za gas.

Upozorenje BiH na moguće poteškoće u isporuci

Putin je pismom je informisao i Predsedništvo Bosne i Hercegovine o poteškoćama u isporuci ruskog gasa, do kojih bi moglo doći usled aktuelne situacije u Ukrajini.

Putin poziva sve evropske partnere na konsultacije i zajedničke aktivnosti u cilju osiguranja isporuke i tranzita ovog energenta korisnicima u Evropi, prenela je Fena.

Nakon obavljenih konsultacija, Predsedništvo BiH je pismo prosledilo predsedavajućem Saveta ministara BiH i entitetskim premijerima radi preduzimanja neophodnih aktivnosti i mera u skladu s njihovim nadležnostima u toj oblasti.

Član Predsedništva Željko Komšić razgovarao je danas u Sarajevu s ruskim ambasadorom u BiH Aleksanderom Bocan-Harčenkom, koji ga je informisao o pismu predsednika Putina.

Sagovornici su razmenili mišljenja o situaciji u Ukrajini i problemima s snabdevanjem gasom, ali i o unapređenju ekonomske saradnje, posebno u oblasti energetike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: