Ukrajina pokušava da zameni Rusiju

Ukrajina se nada da će moći da kupuje gas iz Evrope da bi podmirila potrebe za tim energentom, izjavio je ministar energetike Ukrajine Jurij Prodan.

Svet

Izvor: B92

Petak, 11.04.2014.

14:28

Default images

Prema njegovim rečima, Ukrajina istovremeno strahuje da će Rusija prekinuti dostavu gasa Kijevu zbog njegovog odbijanja da plati "političku, neekonomsku cenu" gasa.

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je juče evropske lidere da bi dostava gasa Evropi mogla biti ugrožena ukoliko Ukrajina ne bude plaćala svoje račune za gas, što je potez koji je Vašington okarakterisao kao upotrebu gasa kao "oružja prisile", prenosi Rojters.

"Ukrajina ne može da plati takvu političku, neekonomsku cenu, pa pregovaramo sa EU oko eventualnih povratnih isporuka gasa iz Unije u Ukrajinu, prema uslovima koje postave evropske energetske kompanije, možda nemački RWE i neka od francuskih kompanija", rekao je Prodan.

Rusija je gotovo udvostručila cenu gasa za Ukrajinu, a novi ukrajinski lideri optužuju Moskvu da koristi gas kao vid kazne za približavanje Kijeva i Brisela.

Ukrajina pokušava da pronađe alternativne dobavljače gasa, ali je ruski državni energetski gigant Gasprom doveo u pitanje legalnost potencijalnog uvoza gasa sa zapada u Ukrajinu.

Prodan navodi da bi Ukrajina mogla dobiti manje količine gasa od Poljske i Mađarske i veći deo iz Slovačke, pod uslovom da se reše određena politička pitanja. Slovačka je apelovala da se organizuju pregovori Ukrajine, Rusije i Evropske komisije da bi se osigurao izvoz gasa u Ukrajinu iz EU bez kršenja postojećih sporazuma.

Predstavnici Rusije, Ukrajine, EU i SAD sastaće se sledeće nedelje u Ženevi da bi razgovarali o krizi u Ukrajini.

Prodan je takođe rekao da će se njegova zemlja obratiti arbitražnom sudu u Stokholmu i pokušati da poništi sporazum postignut sa Rusijom 2009, kada je Kijev pristao na uvećanu cenu gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: