Nova zlatna groznica trese Ameriku

Najgora suša u Kaliforniji u poslednjih nekoliko stotina godina izazvala je mini zlatnu groznicu kod Amerikanaca.

Svet

Izvor: business.hr

Petak, 28.03.2014.

14:50

Default images

Amaterski tragači za zlatom pretražuju presušena korita reka u podnožju Siera Nevade koja je sredinom 19. veka privlačila hiljade lovaca za zlatom.

Amateri, avanturisti i porodice pretražuju po nekoliko puta nedeljno isušena rečna korita koja dugo vremena nisu bila dostupna i to istom tehnologijom korišćenom u doba velike zlatne groznice – seju rečni pesak kroz mreže koje zadržavaju zlatne grumenove.

Jedna od najgorih suša koje su pogodile Kaliforniju prisilila je lokalne i savezne vlasti da ograniče potrošnju vode stanovništvu . Nizak nivo vode u potocima i rekama ugrožava i riblji fond i životinjski svet .

Zbog suše su se nakon dugo vremena opet pojavile stare ceste , mostovi , železničke šine i odbačeni automobili . Suša je otkrila i ostatke rudarskog grada Mormon Islanda iz vremena zlatne groznice koji je poplavljen gradnjom brane pedesetih godina prošlog veka.

Prodavnice beleže i po 25% veću potražnju za predmetima poput lopata , kanti , mreža , gumenih čizama , mapi i knjiga o potrazi za zlatom .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: