"Zavisićemo od ruskg gasa još dugo"

Nemački vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel izjavio je da za sada ne vidi razumnu alternativu uvozu gasa iz Rusije.

Svet

Izvor: Beta

Petak, 28.03.2014.

13:25

Default images

Nemački mediji prenose da je Gabriel na skupu u Osnabriku rekao da se "u javnoj debati o nemačkoj energetskoj situaciji i zavisnosti od ruskog gasa stiče utisak kao da postoje i druge mogućnosti".

To, međutim, nije tačno, istakao je Gabrijel i dodao da se Rusija "čak i u vreme 'hladnog rata' pridržavala ugovora o isporukama gasa".

Savezna kancelarka Angela Merkel je juče doduše, posle razgovora sa kanadskim premijerom Stivenom Harperom u Berlinu, takođe zatražila da se smanji zavisnost od ruskih isporuka energenata.

Kancelarka je najavila "redefinisanje ukupne energetske politike", dok je kanadski premijer stavio do znanja da bi njegova zemlja ubuduće mogla da uveća isporuke gasa i nafte.

Međutim, i kancelarka je juče ocenila da ne treba gajiti nade da bi zavisnost od ruskih isporuka mogla da bude brzo okončana, pre svega zato jer infrastruktura za korišćenje alternativnih izvora ovih sirovina još nije razvijena u dovoljnoj meri.

Početkom sedmice objavljena analiza istraživačkog biroa Enerdžikoment (Energycomment) iz Hamburga pokazuje da bi niz evropskih zemalja, medju njima i Nemačka, obustavu ruskih isporuka gasa izdržale samo nekoliko dana.

Nemačka samo 11 odsto potreba za gasom pokriva iz sopstvenih izvora, 33 odsto potrebnog gasa uvozi se iz Rusije, 29 odsto iz Norveške i 22 odsto iz Holandije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: