Do 2034. pola radnika u SAD roboti

Veštačka inteligencija i roboti su se odavno pridružili ljudima na radnim mestima, a naučnici sa Oksforda predviđaju da bi odnos uskoro mogao biti pola-pola.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 13.03.2014.

09:58

Default images

Napredak je doneo alate koji mogu da donose odluke slične ljudskim, kao i sofisticirane robote koji te odluke mogu da sprovode. Inženjeri sada mogu da se oslone na algoritme koji se prilagođavaju i uče na prošlim primerima, pa se "velika automatizacija" očekuje u naredne dve decenije.

Britanski naučnici navode da bi u narednih dvadesetak godina roboti mogli da zamene ljude na čak polovini radnih mesta u SAD, među kojima su službenici, knjigovođe, vozači taksija, ali i agenti za nekretnine.

"Ovakve tranzicije su se dešavale i ranije. Sada je samo drugačije što je tehnološki napredak mnogo brži, pa bi tranzicija mogla da utiče na više različitih poslova", kaže Karl Benedikt Frej, jedan od autora studije i istraživač Programa za istraživanje uticaja tehnologije na budućnost na Oksfordu.

Kako se navodi, tranzicija je prirodan nastavak IT revolucije koja je već ostavila dubok trag u privredi širom sveta, kako kod "fizičkih" tako i kod "mentalnih" poslova.

"Kompjuteri i roboti su preuzeli zadatke koji mogu biti specifikovani instrukcijama korak-po-korak, poslove koji podrazumevaju rutinu i potpuno jasne odgovornosti. To je eliminisalo potrebu za mnogim zanimanjima iz srednje klase u samo jednoj generaciji", navodi studija.

Sve jači računari su naišli na novu prepreku, a to je što su mogli da izvršavaju samo ono što im se jasno naredi i ni korak više.

"To je uspelo da zadrži 'ljudski ekskluzivitet' u brojnim zanimaljima, ali sve do nedavno", navodi se u studiji.

Frej je uveren da će dalji tehnološki napredak, pre svega zbog mogućnosti "mašinskog učenja" i daljeg razvoja veštačkih inteligencija ubrzo doneti lako dostupan softver sposoban da "nauči" da sam donosi odluke.

To će omogućiti automatizaciju još mnogo zanimanja, a šta će biti sa ljudima, videće se...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: