EU odlaže pregovore o "Južnom toku"

Evropska komisija će odložiti pregovore sa Rusijom o Južnom toku, saopštila je portparolka EK za energetska pitanja, Sabina Berger.

Svet

Izvor: Beta

Ponedeljak, 10.03.2014.

15:15

Default images

Prema njenim rečima, EU će nastaviti pregovore sa Rusijom na tehničkom nivou, ali će obustaviti planirane političke pregovore u svetlu "daljeg razvoja situacije" u odnosima izmedju EU i Rusije, preneo je AP.

Evropska unija je prošle nedelje prekinula razgovore sa Rusijom o viznoj liberalizaciji i ekonomskom sporazumu, u znak protesta zbog dešavanja na Krimu koji je pod kontrolom ruskih snaga.

Evropska unija tvrdi da su sporazumi koje je Rusija potpisala s nekoliko zemalja, uključujući Srbiju, o izgradnji "Južnog toka" protivni propisima EU što Rusija osporava.

Rusija tvrdi da su uovori za "Južni tok" sa aspekta međunarodnog prava ista kao sporazum koji je EU sklopila s Rusijom o gasovodu "Severni tok" koji snabdeva Nemačku ruskim gasom.

Na pitanje novinara da li to znači da "nije vreme da se raspravlja o Južnom toku", Etingerova predstavnica za štampu je rekla da će "razmotriti politička strana i tehnička strana, i raspravljati na tehničkom nivou".

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger je nemačkom listu "Velt" rekao da Evropa ima "puna skladišta (gasa), a zima je blaga". Etinger je rekao da podržava odluku EU da zbog krimske krize uvede sankcije protiv ruskih zvaničnika i nekih od imućnih Rusa, ali je naglasio da je protiv širokih ekonomskih sankcija.

"Bilo bi pogrešno", rekao je evropski komesar za energetiku, "da se decenijama građene ekonomske veze dovode u pitanje, jer su važne za ekonomiju i radna mesta u Evropi i u Rusiji".

"Radovi se ne prekidaju zbog Ukrajine"

Situacija oko Ukrajine i nesporazumi koji su zbog nje nastali izmedju Rusije i Evropske unije nisu se odrazili na radove na izgradnji bugarske deonice gasovoda "Južni tok", rekao je premijer Bugarske Plamen Orešarski.

"Pripremni radovi za Južni tok se nastavljaju, nisu se prekidali. Ali u narednih nekoliko nedelja pažljivo ćemo pratiti odnos izmedju EU i Rusije", citirao je Rojters Orešarskog.

Bugarski ministar spoljnih poslova rekao je tokom vikenda da bi radove na gasovodu trebalo privremeno zaustaviti na nekoliko dana ili nedelja zbog političkih previranja u Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: