MMF: Evropi preti deflacija

Međunarodni monetarni fond upozorava da u evrozoni postoji opasnost od deflacije .

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 03.03.2014.

15:34

Default images

Period slabe inflacije bi se mogao nastaviti u evrozoni i zato centralne banke treba da budu spremne da reaguju kako bi sprečile propadanje još nesigurnog ekonomskog oporavka, poručila je direktorka MMF-a Kristin Lagard.

"Potencijalna opasnost od deflacije postoji. Procenjujemo da su šanse za to od 15 do 20 odsto, i zato preporučujemo centralnim bankama da budu oprezne i spremne da u slučaju potrebe iskoriste sva raspoliživa sredstva svojih monetarnih politika kako bi predupredile da do tako nečega ne dođe", rekla je Lagardova na konferenciji za medije u španskom gradu Bilbau.

U februaru stopa inflacije u 18 zemalja evrozone bila je 0,8 odsto, što je prilično ispod projekcije Evropske centralne banke (ECB), koja je predvidela rast od dva odsto.

ECB u četvrtak ima redovno mesečno zasedanje na kome, po oceni analitičara, neće biti doneta nikakva nova odluka uprkos sve brojnijim pristalicama mera za borbu protiv deflacije i poderžavanje privednog oporavka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: