Suvlasnik Er Srbije ruši rekorde

Suvlasnik Er Srbije, Etihad ervejz, ostvario je u prošloj godini rast profita od 48 odsto, na 62 miliona dolara, saopštio je taj avio-prevoznik.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.03.2014.

13:05

Default images

Etihad ervejz, nacionalni avio-prevoznik Ujedinjenih Arapskih Emirata, objavio je da je prihod u istom periodu porastao za 27 procenata na 6,1 milijardu dolara, dok je broj putnika povećan za 12 procenata na 11,5 miliona (sa 10,3 miliona).

Ovaj rekordni učinak oslikava se u poboljšanju od 22 procenta u parametru dobiti pre kamata i poreza (EBIT), odnosno beleži se 208 miliona dolara, dok je vrednost dobiti pre kamata, poreza, amortizacije i troškova za zakup (EBITDAR) porasla za 30 procenata i dostigla 979 miliona, što predstavlja marginu od 16 procenata od ukupnih prihoda. Ovim je označena treća uzastopna godina neto profitabilnosti u deset godina rada ove avio-kompanije.

Uz tekuća četiri partnera u kojima imamo vlasnički udeo – Er Berlin, Er Sejšels, Virdžin Australija i Er Lingus - Etihad ervejz je najavio ulaganje u još tri avio-prevoznika tokom 2013.

Novembra je stiglo regulatorno odobrenje da se kupi 24 procenta udela u indijskoj kompaniji Džet ervejz. Na kraju godine, Etihad ervejz je očekivao regulatorno odobrenje za još dve investicije, udeo od 49 procenata u srpskom nacionalnom avio-prevozniku Er Srbija (nekadašnji Jat ervejz) i 33,3 procenata akcijskog kapitala u Darvin erlajnu, regionalnom avio-previzniku sa sedištem u Švajcarskoj.

U avgustu je Etihad ervejz i formalno dobio petogodišnji ugovor o upravljanju kompanijom Er Srbija. Potom je u novembru Etihad ervejz najavio promociju novog podbrenda, Etihad Ridžnal, a Darvin erlajn prvi usvaja ovo ime.

Novembra 2013. godine, baš na desetu godišnjicu postojanja, Etihad ervejz je nagovestio svoje razvojne namere kada je objavio najveću narudžbinu flote u svojoj istoriji, do 199 aviona i 294 motora, čija cena po cenovniku dostiže 67 milijardi američkih dolara.

Narudžbine su potvrđene za 87 Erbasovih i 56 Boingovih vazduhoplova sa 56 opcija i prava na kupovinu da se podrže dodatne mogućnosti za rast, i to ne samo za Etihad ervejz, već potencijalno i za članove saveza avio-prevoznika u kojima Etihad ervejz ima vlasnički udeo. Novi ugovori za kupovinu vazduhoplova uključuju i pravo da se kupovina odloži, ako se za tim ukaže potreba.

Uz tekuće narudžbine, uključujući 41 avion tipa boing 787 drimlajner, 10 erbasa A380 super džambo i 12 erbasa A350XWB (ekstra širokog trupa), ova novembarska najava širenja flote povećala je broj naručenih novih vazduhoplova na preko 220.

Stvorena grupa Etihad aviejšn

Etihad ervejz najavio je naredni korak u dugoročnoj poslovnoj strategiji stvaranjem nove Grupe Etihad aviejšn. Nova struktura znači prelazak sa jedne avio-kompanije na širu globalnu grupu koja se bavi avio-prevozom, saopšteno je danas iz te kompanije.

Grupa Etihad aviejšn uključuje i Etihad ervejz i novoosnovanu Grupu Hala, koja obuhvata putnički menadžment i globalne kompanije za lojalnost putnika, Etihad aerodromske službe i zajedničke i prateće službe.

Razdvojene su funkcije koje se odnose čisto na Etihad ervejz od onih koje su potrebne da se uspostavi veza sa zavisnim kompanijama, zajedničkim kompanijama i partnerima u koje je uložen kapital.

Na čelu nove grupe je Džejms Hogan, koji je i predsednik i generalni direktor.

Grupa Hala je, kako se navodi, osnovana pošto su prepoznate komercijalne mogućnosti avio-prevoznika koje su prerasle avio-prevoz i ušle u šire poslove putovanja i ugostiteljstva. Hala grupa će objediniti te poslove i povećati komercijalnu vrednost Etihad ervejza, kako za Abu Dabi, tako i za partnere u koje je uložen kapital, ili sa kojima su sklopljeni savezi, kazao je Hogan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: